0|
6579
|11.07.2017
МИСТЕРИИ
650 опасни храни са хванати на нашия пазар от 2007 година досега. А колко не са?
Често пренебрегваме описаното съдържание и затова не сме запознати какво ядем, казаха управителят на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов и диетологът Огнян Симеонов в студиото на телевизия ”България он ер”.
В някои случаи обаче дори БДС стандартът не е гаранция за качество, обърна внимание Сергей Иванов, защото въпреки зададения стандарт, няма кой да проверява дали съотношението на натуралните съставки в един продукт отговаря на него.
"Тези задължения са в компетенцията на Агенцията по безопасност на храните. Но тя нито може, нито извършва подобни анализи. Няма техника, няма лаборатории, няма желание, но най-вече може би третото", посочи Иванов.
По думите му Агенцията прилага двоен стандарт, що се касае до контрола над храните, а за последните 10 години официално е докладвала за 650 опасни храни на пазара, 490 от които с произход Турция.
"Доверие в БДС нямам, защото умишлено е написан така, че да не може да се спазва, второ да е удобен за максимален кръг от производители, които искат да вкарват сурогати вместо месо", продължи той.
А диетологът Огнян Симеонов съветва потребителите да се стремят сами да смесват ингредиентите за храната си:
"Винаги съм давал пример на хората да си купят, да речем, най-скъпата БДС кайма и да си вземат от един най-обикновен месарски магазин свинско и телешко, да си го смелят и да видят разликата между каймата по БДС и другата, която е естествено смляна".
"Тези задължения са в компетенцията на Агенцията по безопасност на храните. Но тя нито може, нито извършва подобни анализи. Няма техника, няма лаборатории, няма желание, но най-вече може би третото", посочи Иванов.
По думите му Агенцията прилага двоен стандарт, що се касае до контрола над храните, а за последните 10 години официално е докладвала за 650 опасни храни на пазара, 490 от които с произход Турция.
"Доверие в БДС нямам, защото умишлено е написан така, че да не може да се спазва, второ да е удобен за максимален кръг от производители, които искат да вкарват сурогати вместо месо", продължи той.
А диетологът Огнян Симеонов съветва потребителите да се стремят сами да смесват ингредиентите за храната си:
"Винаги съм давал пример на хората да си купят, да речем, най-скъпата БДС кайма и да си вземат от един най-обикновен месарски магазин свинско и телешко, да си го смелят и да видят разликата между каймата по БДС и другата, която е естествено смляна".
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads