Реклама / Ads
1| 6408 |07.05.2014 МИСТЕРИИ

Археолог откри крепостта на цар Давид

.
Израелски археолог твърди, че е открил крепостта на цар Давид, който покорил Йерусалим, и така поднови стария дебат за използването на Библията като ръководство за идентифициране на древни руини, предаде Асошиейтед прес.
 

Ели Шукрон е поредният израелски археолог, който обявява, че е открил дворец на легендарния библейски цар, почитан в еврейската религия като основател на Йерусалим, за чието съществуване историците нямат ясни доказателства.

Израелско-палестинският конфликт също се намесва в темата. Разкопките за 10 милиона щатски долара са направени в арабската част на Ерусалим и са финансирани от организация, която заселва евреи в защитени жилища в арабската част на Източен Йерусалим, за да предотврати разделянето на града.

Палестинците искат Източен Йерусалим, завзет от Израел през 1967 г., да е столица на бъдещата им независима държава.

Шукрон, който е правил разкопки на обекта Града на Давид почти 20 години, твърди, че има убедителни доказателства в подкрепа на теорията си.

Повечето археолози в Израел не оспорват съществуването на Цар Давид като историческа личност. На обект в Северен Израел е открит и надпис "къщата на Давид". Те обаче не са единодушни при идентифицирането на обекти, свързани с цар Давид в Йерусалим - града, който той е направил столица.

Разкопките на Шукрон започват през 1995 г. Той открива укрепителна стена от петтонни каменни блокове с широчина 6 м. Възрастта на находката е определена на 3800 години по керамични парчета.

Това са най-широките укрепителни стени в района от времето преди цар Ирод. Укреплението е около воден извор. То е построено 800 години преди цар Давид да го е завладял от йебуситите.

Според библейския разказ за това как Давид е завладял Йерусалим, това е било мястото, от което той е влязъл в града. Във втората "Книга на Самуил" Давид нарежда градът да бъде завладян, като в него се влезе през водна шахта.

Според други археолози обаче около стените не са намерени достатъчно керамични останки от Х в. пр. н. е, когато се предполага, че е властвал Давид, които да докажат, че укреплението се е използвало тогава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7426 |18.04.2014 Откриха "братовчедка на Земята" с условия за живот . 1| 6464 |10.04.2014 Картина за 4 млн. дoлара открита в боклук . 4| 7492 |03.04.2014 Откриха Светия Граал? . 17| 14944 |20.02.2014 Откриха секретен, подземен град край Лесидрен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads