Реклама / Ads
9| 24920 |18.12.2012 МИСТЕРИИ

Аспаруховият мост №1 в света по жертви

.
Последни мигове...
Между 5 и 7 самоубийци висят всеки месец на Аспаруховия мост във Варна. Това го извежда на първо място в света сред „мостовете на смъртта”. По сметките на полицията от моста във Варна скачат в отвъдното между 60 и 80 души годишно. За сведение от най-известният – „Златните врата” в Сан Франциско са се самоубили малко над 80 души за пет години или по 17 – 19 годишно.
 
Излиза, че сме „пред” американците няколко пъти.

Доскоро се считаше, че вторият по смъртност мост в света е Жак Картие в Монреал, Канада. Средно по 45 души скачат от него годишно, за да намерят смъртта си в река Свети Лаврентий. Тази „слава” вече е „помрачена” от Аспаруховия мост.

Повечето от опитите за самоубийство от Аспаруховия мост завършват с фатален край, сочи полицейската статистика. През последните дни варненски ченгета спасиха живота на трима души, решили да скочат във водите в морето. При последния подобен случай двама униформени от 4-то РПУ в морската ни столица свалили от перилата на моста 39-годишен мъж, избрал смъртта заради финансови проблеми.

Световният рекордьор - Аспаруховият мост във Варна

„Беше в неадекватен, дори не можехме да говорим с него. Успяхме с физически действия да го свалим”, разказва пред bTV полицай Деян Неделчев.

По думите му, спасеният мъж бил от добричко село – семеен без деца. Той дължал скромна сума пари на негови познати, но не е могъл да я върне в срок. Освен това разказал пред служителите на МВР, че на следващия ден била сватбата на най-добрия му приятел, а нямал пари за подарък на младото семейство. Тези обстоятелства го подтикнали да търси фатален изход.

Според полицаите скоковете на смъртта са вид срещу обществото, независимо дали мъката е любовна или финансова. Хората искат да кажат, че нещо не върви, не се случва и отиват на моста, смятат ченгетата.

 

Златните врата” в Сан Франциско е описан във всички туристически справочници. Великолепният мост е построен през 1937 г. Висок е 66 метра. Пръв от него скача някой си Уобър, който се разхождал с приятел и без видима причина скочил от моста. Това станало три месеца след откриване на модерното съоръжение. Досега там са се самоубили над 1000 души.

"Златните врата" в Сан Франциско

 

Психолозите все още не могат да разгадаят тайната на „смъртоносното привличане”. Само през последните 5-6 години от моста са скочили над 80 души. За „мостът на смъртта” са написани десетки стихове, поеми, разкази и песни. Най-странното обаче е, че неговият архитект Джозеф Щраус сам написва поема за „Златните врата”, веднага след което умира...

 

В Санкт Петербург, Русия, се намира Боровския мост, който е любимо място на местните самоубийци. Някои го наричат „врата към отвъдното”. За него обаче има някакво обяснение. Още преди години психиатърът Ефимсон и археологът Гвоздицки се заели да разкрият зловещата тайна на моста, който привличал смъртта. Ровейки се в архивите те открили, че на това място в древността е имало езически скандинавски храм, който бил разрушен. Странното при този мост е, че самоубийствата се извършват през определен цикъл. Затишие няколко години и изведнъж – 107 скачат в черната вода само за 12 месеца.

Аналогична „слава” има построеният в Лос Анжелис Колорадски уличен мост от 1913 година. Легендата гласи, че на него самоубийците били привличани като магнит от призракът на строителя, който шест месеца преди мостът да бъде открит, паднал във водата и се удавил. Тялото му така й не било открито.

Във Франция самоубийци обичат да скачат от мостове в Сена. Някога в Париж дори е имало патрули, които са следяли за такива хора, но през последните години броят на кандидатите за отвъдното чрез скок в реката значително намалял.

В Шотландия пък има мост, от който скачат не хора, а кучета. От 50-те години насам от Думбартън най-редовно скачат животни, които загиват. Само известните случаи са над 50. На практика обаче те са поне 3-4 пъти повече, смятат от полицията. Най-често от моста скачат лабрадори, коли и летривъри. Причините са неясни, но съществува легенда, че калтски митологични същества привличат духа на животните.

В някои европейски страни пък съществува поверие, че ако приятели или познати се разделят на мост, повече няма да се видят. В Англия пък смятат, че е на лош късмет, ако разговаряш с някой под железопътен или друг мост.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9302 |14.12.2012 Перверзни наслади от края на света . 10| 9310 |06.12.2012 Страх и паника в Русия покрай края на света . 2| 12134 |04.12.2012 Богомил Герасимов: Маите не предсказват края на света! . 109| 62489 |25.06.2007 Краят на света идва до пет години?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads