Реклама / Ads
0| 6074 |20.04.2023 МИСТЕРИИ

Египтяните проплакаха от цветнокожата Клеопатра на Netflix

.
Pixabay
Документална драма на Netflix, която изобразява кралица Клеопатра VII като чернокожа африканка, предизвика полемика в Египет, съобщава BBC.
 

Адвокат е подал жалба, която обвинява продукцията в нарушаване на медийните закони и цел да „изтрие египетската идентичност“.

 

В неделя адвокатът Махмуд ал Семари подаде жалба до прокурора с искане да предприеме "необходимите правни мерки" и да блокира достъпа до услугите на Netflix в Египет.

 

Той твърди, че поредицата включва визуални материали и съдържание, които нарушават медийните закони на Египет, и обвини Netflix, че се опитва да „насърчава афроцентричното мислене... което включва лозунги и писания, насочени към изкривяване и заличаване на египетската идентичност."

 

Захи Хавас, виден египтолог и бивш министър на антиките, каза пред вестник al-Masry al-Youm: "Това е напълно фалшиво. Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била със светла кожа, а не черна."

 

„Netflix се опитва да провокира объркване, като разпространява неверни и измамни факти, че произходът на египетската цивилизация е черен“, добави той и призова египтяните да заемат позиция срещу стрийминг гиганта.

 

Топ египетски археолог пък от своя страна настоя, че Клеопатра е била „светлокожа, а не черна“.

 

Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 г. пр. н. е. и става последната кралица от гръкоговоряща династия, основана от македонския генерал Птолемей на Александър Велики. Тя наследява баща си Птолемей XII през 51 г. пр. н. е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр. н. е. След това Египет пада под римско владичество.

 

Самоличността на майката на Клеопатра не е известна и историците казват, че е възможно тя или която и да е друга предшественица от женски пол да е била местна египтянка или от другаде в Африка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6397 |05.04.2023 Невиждано! Жена паркира автомобил на релсите на метро . 0| 4646 |31.03.2023 Рядък скелет на тиранозавър рекс ще бъде продаден на търг в Швейцария . 11| 18367 |18.03.2023 Столична община обяви кривите релси на трамвай №5 за планови . 2| 6295 |17.03.2023 Глобен руски политик, слушал реч на Путин със спагети на ушите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads