Понеделник, 20 Ноември 2017, 19:26
Frognews
0| 5006 |29.06.2017

Евростат: Над 4 на сто от българите се чувстват самотни

.
Около 4 на сто от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показват данни от проучване на Евростат за възрастното население в ЕС през 2015 г. По този показател средно около 6 процента от възрастните хора в ЕС се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът.

Ако се приложи процентът на самотните българи спрямо общия брой на населението у нас, излиза че над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота.

 

По данни на НСИ от последното преброяване у нас - има тенденция за увеличаване на домакинствата без деца. Според родната статистика най-висок е бил у нас процентът на едночленните домакинства - около 30 на сто, двучленните домакинства са били 28 на сто, а домакинствата с едно, две или повече деца, съответно - 20 на сто, 13 на сто и 7 на сто. Едва 5 процента от българските домакинства имат поне три или повече деца, сочат данни от анализ на Евростат, посветен на 1 юни, Ден на детето, отбелязва БНТ.

 

При последното преброяване домакинствата у нас са били около 2,8 милиона. Около 73 на сто от домакинствата у нас живеят в градовете, а 27 процента - в селата. В селата е регистриран и най-висок дял самотно живеещи хора у нас.

 

Около 6 на сто от европейските граждани декларират, че се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показва европейската статистика. Ситуацията изглежда най-добре в Чехия, Финландия, Словакия и Швеция, където само 2 процента от населението твърдят, че нямат от кого да потърсят помощ, ако е необходимо. В Кипър, Испания, Словакия, Чехия и Унгария също 2 процента от хората твърдят, че няма с кого да обсъждат личните си проблеми.

 

Негативните тенденции около самотата на европейците са най-силни в Италия, Франция и Холандия, където е и най-висок дялът на хората, които няма с кого да обсъждат личните си проблеми - 12 на сто. Най-самотни се чувстват отново жителите на Италия, Холандия и Люксембург, където процентът на самотниците надхвърля 12 на сто от населението на съответните страни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. НСИ: Всеки трети брак у нас завършва с развод! 1| 3036 |20.11.2017 . Наблюдават най-мощният взрив в Космоса 1| 2536 |19.11.2017 . Доклад: Служители без опит и нужната квалификация назначавани в НЗОК 1| 3231 |18.11.2017 . И в порно индустрията се развихри секс скандал 4| 7405 |18.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах