Реклама / Ads
2| 8372 |10.07.2017 МИСТЕРИИ

ГДБОП вече може да шпионира ”Вайбър”, ”Фейсбук” и ”Скайп”

.
Източник: БГНЕС
Главната дирекция ”Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като ”Вайбър”, ”Фейсбук Месинджър”, ”УатсАп”, ”Скайп” и др. Шпионският софтуер, който пробива мобилни устройства, е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата.
 
От поръчката не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер - дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп. Във втория случай на ГДБОП със сигурност ще им трябва разрешение за прилагане на СРС. По закон то се дава от съда. Няма гаранция обаче, че няма да се ползва и без съд. Купената програма има множество функции, става ясно от документацията. Сред тях са "извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като "Вайбър", "Скайп", "УатсАп", "Фейсбук Месинджър", "Уичат", "Лайн", "КакаоТолк", "Кик Месинджър" и др.", информира вестник Сега.
 
Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове. В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства. Тук са включени следните видове техника - мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри. В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за "физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства". Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. Парите идват по линия на
Норвежкия финансов механизъм по проекта "Съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност". На търга се е явила само една фирма, става ясно от документацията. Тя е доставила продукта Oxygen Forensic Analyst, за който е единственият официален представител в България. Търговското дружество е посочено като дистрибутор на официалния сайт на компанията производител, която се намира в САЩ.

Какво предстои у нас, може да се съди по случващото се в Западна Европа. В Германия например официално бяха разширени правомощията на следователите да инсталират шпионски софтуер в мобилните телефони и компютрите на заподозрени в различни престъпления, за да получат достъп до данни в криптирани съобщения. В петък германският Бундестаг прие нов закон, който разширява правомощията на властите да шпионират съдържанието на криптирани услуги за съобщения като WhatsApp и Skype. Досега това важеше само за заподозрени терористи, но вече обхваща и престъпления като укриване на доходи и компютърни измами. Властите отдавна имат достъп до данни от телефонни разговори и кратки съобщения, но не съществуваха ясни регулации по отношение на чат приложенията.

Вътрешният министър на ФРГ Томас де Мезиер изрази задоволство от приемането на този закон, който компенсирал технологичното изоставане на държавата от престъпниците, защото те масово ползвали тези приложения за кодирани съобщения. "Не може успехът на една съдебна процедура или прилагането на закона да зависи от това какво средство за комуникация ползва дадено лице, да зависи от това дали ползва WhatsApp или праща SMS", заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7185 |22.06.2017 ГДБОП разкри група, разпространявала фалшиви евробанкноти . 3| 8317 |14.06.2017 Първо във Фрог: ГДБОП купува луксозни коли за 1 млн. лв. . 0| 5914 |11.06.2017 Шефове шпионират подчинените си с техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads