Четвъртък, 19 Октомври 2017, 10:25
Frognews
18| 7646 |06.06.2016

Идиоти.цом

.
Костадин Костадинов
От 1 юни вече можем да използваме домейни и на кирилица. За това небивало техническо нововъведение ни уведомиха на специална пресконференция, дадена в София от организацията EURid, която поддържа домейна на Европа .eu, и от представителството на Европейската комисия.

Европейската комисия прокара пътя за новия интернет домейн още през 2009 г., когато прие нови правила, дали възможност на бизнеса и потребителите да регистрират домейни с разширение .eu, използващи символи на родния си език, включително кирилица и гръцката азбука. Осъществяването на този проект отне близо 7 години и накрая се оказа, че разширението .еu. ще се изписва на крилица като .ею.

 

Честито, братя българи! Най-накрая, след 7 години непоносимо чакане вече можем, както каза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid, да ползваме интернет на родния си език. Не е ли юникално това? Такава юмна идея, която ще ни вкара в списъка на най-грамотните и юспели нации по света. Безспорно от 1 юни българският интернет е вече къде къде по-юсъвършенстван. Новият домейн не просто ни вкара в бъдещето, той ни кара да погледнем и на миналото с други очи. Вече разбирам защо Паисий е написал „О неразумний юроде“. Като бях малък се чудех защо е юрод, а не урод. Вече знам – така Паисий е предсказал юпотребата на .ею!

 

И сега вече сериозно. Тази простотия направо ме юби. Такъв южас, създаден юж за наше юдобство, юшите ми не бяха чували. Юверяват ни, че било за наша югода. Верно ли? Не искам да юкорявам авторите на идеята, защото предполагам, че са ментално ювредени, и затова не е хубаво да ги нападам. Обаче толкова ли нямаше поне един от тези олигофрени, който да е ходил в юниверситет? Да е отворил някой и друг ючебник по български език? По история? Що за тъп юмисъл е това да преведеш eu като ею?

Не искам да продължавам да се гавря с родния си език повече, защото мисля, че стана ясно колко голяма е подигравката с него. Гаврата е още по-непоносима на фона на това, че се представя като нещо специално, създадено заради нас и в наша полза.

 

Съкращението еu е от изписването на словосъчетанието „Европейски съюз“ на английски. „Превеждането“ му на български по този начин има толкова смисъл, колкото и „превеждането“ на съкращението МВР на старите ни лични карти като MVR – едното не значи нищо на български, другото не значи нищо на английски. За да има смисъл цялото иначе полезно и доста закъсняло упражнение, преводът трябва да е .ес, или в краен случай поне .еу. Само че никой не се е сетил, за цели 7 години, да го направи или поне да го предложи. Някой да е чувал този домейн да се произнася на български по друг начин освен еу? Преди години имаше вероятност на банкнотите на еврото името им да се изписва на кирилица като еуро. Това не беше допуснато от наша страна, вдигна се доста шум и брюкселските еврократи дадоха заден ход. Сега обаче тихомълком ни натресоха ею-то, та да се чудим какво да си го правим. Без малко щях да кажа къде да си го заврем, но не го казах.

 

Чудя се, когато един ден всички домейни имат варианти на кирилица, как ли ще се преведе .com? Всъщност не се чудя, а знам – .цом. Логично, нали? Понеже вече се появи първият сайт на кирилица, ползващ новият „юро домейн“, и носещ гордото заглавие курза.ею, смятам да запазя името идиоти.цом отсега, и когато бъде възможно, ще посветя цялото му съдържание на Еюропейския съюз, на юропейските тъпанари, на родните послушни и неадекватни юроди и на цялата юпадъчна пасмина, която лека-полека унищожава не само нашето, но и европейското културно наследство.

 

Костадин Костадинов (http://kostadin.eu/2016/06/05/%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D1%86%D0%BE%D0%BC/)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Откриха тунел, дълъг 50 км на Луната, идеален за база на астронавти 0| 2473 |18.10.2017 . Новата творба на Пеевски-Цонев щяла да е готова до края на седмицата 2| 2628 |17.10.2017 . Пак откриха следите на Кехлибарената стая. Дали този път ще я извадят наистина на бял свят? 0| 2714 |17.10.2017 . Абсурд! Бързият влак Бургас-София тръгна без отговорничката, догони го с кола 2| 3808 |12.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах