Реклама / Ads
2| 5653 |15.12.2015 МИСТЕРИИ

Махнаха книга на Марк Твен в училище във Филадефия заради "негър"

.
Марк Твен
Книгата на Марк Твен "Приключенията на Хъкълбери Фин" е била премахната от учебната програма в училище във Филаделфия, САЩ, след като управата му е решила, че "обществената цена за четенето на книгата в 11 клас е по-голяма от нейните литературни стойности", предаде "Гардиън".
 
Американската класика разказва историята на момчето, което за пръв път се появява в "Приключенията на Том Сойер". Фин успява да избяга от своя баща алкохолик, като фалшифицира собствената си смърт, след която среща роба беглец Джим.

Според Ърнест Хемингуей "цялата съвременна американска литература води своето начало от една книга на Марк Твен, наречена "Хъкълбери Фин". Според Американската библиотечна асоциация романът, издаден за пръв път през 1884 г., е едно от най-оспорваните заглавия на всички времена, което оглавява списъка с книги, които е искано от разни хора и организации да бъдат премахнати от рафтовете.

За пръв път тя е забранена в Конкорд, Масачузетс, през 1885 г., като е определена за "боклук, годен само за бунището". Днес пък проблемът е в често използваната от Твен дума "негър", която се среща повече от 200 пъти в текста. През 2011 г. едно издателство пусна на пазара версия на творбата, в която въпросната думичка беше заменена с "роб" - контрамярка срещу цензурата, която е причина "тези важни образци на литературата да биват премахвани от училищните програми по света".

"Всички ние (бел.ред. - управителният съвет на училището) стигнахме до извода, че обществената цена за четенето на книгата в 11 клас е по-голяма от нейните литературни стойности", написа в писмо до родителите директорът на училището във Филаделфия, където премахнаха произведението от учебната програма.

Той изтъква, че някои ученици са сметнали "използването на думата с "н" да бъде доста провокативно, а отношението на учебното заведение не взема под внимание всичките си ученици. Училището се води от квакерската християнска философия , която се основава на мирното разрешаване на конфликти, търсене на истината и сътрудничество.

"Не смятам, че това е цензуриране. Наистина съм на мнението, че това е възможност за училището да направи крачка напред в това да се вслушва в учениците си", допълни директорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6521 |11.11.2015 Махнаха Стената на дъвките заради плъхове! . 6| 9822 |19.04.2014 Тук: Предсмъртното писмо на Маркес . 10| 6641 |07.09.2013 35 години от атентата срещу Георги Марков . 18| 8141 |25.03.2013 Убиецът на Георги Марков открит в Австрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads