Реклама / Ads
13| 14839 |07.11.2012 МИСТЕРИИ

Митове и истини за Путин

.
Да не би да е болен, защо го показват само седнал и с изкривено от болка лице? От седмици насам в Русия се носят слухове за здравословното състояние на Путин - мъжа, който иначе все се показва в "суперменски" пози.
 

Неделя вечер, новини по руската държавна телевизия. За първи път от няколко седмици насам президентът Путин се появява на екрана изправен. По повод националния празник той полага цветя, макар и с изкривено от болка лице.

В продължение на седмици Путин работеше не в Кремъл, а в резиденцията си извън Москва, където приемаше събеседниците си само седнал. Официалното обяснение на неговия говорител Дмитрий Песков беше доста оригинално: Путин предпочитал да работи в резиденцията си, за да не причинявал кортежът му задръствания по московските улици. Интересното в случая е, че Путин никога досега не се е интересувал от гигантските задръствания, които предизвиква съпровождащият го кортеж.

Млад, здрав, силен!

Затова и руските медии в продължение на дни спекулираха за здравословното състояние на Путин, позовавайки се на "близки до Кремъл" източници. Говореше се дори за тежка травма на гръбначния стълб. За да спрат разпространението на подобни слухове и спекулации, от самия Кремъл най-сетне обявиха, че ставало дума за безопасна спортна травма, която можела да се случи на всекиго.
Путин през лятото на 2009-та

Държавната руска телевизия открай време участва активно в изграждането на сегашния имидж на Путин. На зрителите той редовно бива показван в "суперменски" пози - като ездач с разголена гръд, като гмуркач, пилот или мотоциклетист. А когато неотдавна дори полетя с делтапланер, за да се изяви като водач на ято жерави, Путин се превърна в обект на всеобщ присмех. "Пи-ар акциите на Путин стават все по-нескопосни, доста неподходящи са за възрастта му", казва политологът Глеб Павловски, който навремето съветваше Путин как да се показва пред обществеността.

Драскотини по имиджа

Според Павловски, Кремъл се опитва всячески да поддържа мита за вечната младост и желязното здраве на Путин, макар на всички да е ясно, че нещата не изглеждат точно така. Павловски твърди, че около Путин и без друго витаят твърде много митове: например този, че бил изправил на крака падналата на колене Русия. Или че я пази от многото врагове във и извън Русия. "За Путин тези митове са междувременно по-важни от същинската политика", казва Павловски.

Безкрайното говорене за здравословното състояние на Путин идва в един доста неподходящ за него момент. Защото одобрението за водената от него политика се намира на рекордно ниско ниво. Докато преди няколко години близо 80 процента от руснаците одобряваха Путин и политиката му, днес едва всеки втори руснак е доволен от шефа на Кремъл. С други думи: драскотините по имиджа на всемогъщия Путин стават все повече и все по-дълбоки.

Б. Узунова
Дойче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 14432 |24.05.2008 Азбучните истини на Кирил и Методий - скандалните разкрития на Лев Шилник . 22| 9113 |19.09.2007 Отварянето на досиетата- разделно събиране на полуистини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads