Реклама / Ads
2| 5625 |04.03.2016 МИСТЕРИИ

Морето реже от територията на България по 4 футболни игрища на година

.
От територията на България всяка година изчезват площи колкото четири футболни игрища, съобщи НТВ.
 

Намаляването на територията на страната е процес, който върви от много години. Причината - свлачищата по крайбрежието и разширението на водата вследствие от глобалното затопляне.

 

Реално статистика се води от 1983-а година. Оттогава до момента страната ни е намалила площта си с около 800 дка - средно по 25 декара всяка година. Учените от Института по океанология във Варна казват, че при свлачищата се наблюдава цикличност - активизиране през 20-22 години. Подобен процес е започнал преди година-две.

 

Едно от големите свалчища в района на Варна е в рибарското селище край Кранево. Само за една нощ около 50-60 метра от брега буквално са изчезнали в морето. Всичко се случва за няколко часа, разказва Георги Шидеров, собственик на буната край Кранево. Първите индикации започват около 12 часа на обяд, а към 1 часа след полунощ хората се будят от силен шум.

 

Когато е започнало топенето на ледниците, това е довело до повишаване на нивото на морето. Тогава средиземноморски солени води са нахлули в Черно море. Преди това то е било почти сладководно езеро с ниво от около 100 м по-ниско. Някъде преди около 10 000 г. се къса Босфорският праг. Оттам навлизат солени води, покачва се нивото на морето. От тогава обаче тази „трансгресия" е с много по-малка скорост.

 

И ако природата има пръст в това, най-големият причинител на свлачищата си остава човешката дейност. Учените казват, че погледнато в световен мащаб, рушенето по бреговете на наша територия е с много малка скорост. Най-критичните точки са крайбрежието в Добруджанския край и между Бургас и Поморие - там почвите са слаби, а теченията с висока скорост. Укрепването обаче е скъпо и сложно и подобни съоръжение има на малко места.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12182 |01.08.2015 От Илинден до Преображение - мъртво вълнение в морето . 0| 8825 |30.06.2015 Непознато космато с клюн се появи от морето . 0| 11297 |12.04.2014 Страшна луна идва; вещае напрежение и конфликти . 2| 9894 |19.08.2013 4-метрово мистериозно същество изплува от морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads