Реклама / Ads
0| 6381 |05.06.2014 МИСТЕРИИ

Музика гони болестите

.
Разболяваме се заради дисбаланс на петте елемента, мантри и билки ни лекуват, разкрива ученикът на Шри Шри Рави Шанкар Пулсовата диагностика дава природния ключ на нашето здраве, твърди д-р Саураб Пардеши
 

Музиката поддържа нашия душевен и физически баланс. В това е убеден д-р Саураб Пардеши, който отново гостува в България. Младият специалист по аюрведична медицина обикаля страната и показва феноменалните възможности на пулсовата диагностика. През свободното си време прави концерти, на които освен релакс и изцеление хората получават полезна информация как да живеят хармонично. Д-р Саураб Пардеши е у нас по покана на българския клон на фондацията "Изкуството да живееш" (The Art of Living), основана от неговия гуру Шри Шри Рави Шанкар.

Според квантовата теория звуците, било от инструмент или под форма на напевна мантра, са вибрация, която може да изцели тялото не по-зле от билковите илачи, които обикновено д-р Саураб предписва.

"Започнах да правя концерти в Европа, които нарекох "Музика за здраве и щастие". На тях първо давам основни познания по аюрведа, а после свиря на китара и ударни инструменти", разказва въодушевено посветеният индиец. Той буквално прави фонетичен експеримент, в който получавал директно обратна връзка от слушателите. Онова, което присъстващите му споделяли е, че, докато слушали целебната музика, сякаш някои започвал да прави реален физически масаж в различни части на тялото им. Едни имали особени усещания в стомаха, други в областта на черния дроб, трети по гръбнака.

Симфония за чакри

Д-р Саураб разяснява, че освен естетическа наслада музиката крие тайна сила да регулира седемте чакри - енергийните центрове в човешкото тяло и свързаните с тях органи и системи. Оттам всъщност идвал и ефектът, за който хората споделяли.

Първите три чакри имали дълбока връзка с ударните инструменти. Те се намират съответно в основата на гръбначния стълб, под пъпа и при слънчевия сплит. По-висшите центрове - четвърти (сърдечен) и пети (гърлен), се регулирали успешно с определени звуци, възпроизведени от струнни инструменти. Шестият енергиен център (Третото око), който се намира в междувеждието, и седмият - на върха на темето, се балансирали, когато наоколо свири кавал, флейта или друг духов инструмент.

Мантри от извора

Комбинацията между музика и мантри давала изключително мощен оздравителен ефект на душата и тялото. "Например мантрата "Ра-Да" идва от санскритската дума "дара", която означава потокът, който извира и тече напред. Когато човек пее тази мантра наобратно, всъщност отива до своя източник. По време на концерти хора започват да се смеят или плачат", описва д-р Саураб процеса на хармонизация, при който натрупани негативни емоции се изчиствали.

Петте срички "На Ма Ши Ва Я" пък регулирали петте елемента в човека. При комбинация със звука на Вселента "Ом" (Ом-Нама-Шивая) същата звукова комбинация давала бърз баланс, когато човек е ядосан, гневен, излязъл е извън точката си на психоемоционалното равновесие. "Наистина като доктор не мога да ви дам специално научно обяснение защо това се случва, но пеейки тази мантра, ще усетите, че наистина работи", гарантира Саураб Пардеши.

Пътят на познанието

Той е родом от едно село в близост до Бомбай. Спомня си, че родителите му го гласели за машинен или IT инженер. Докато следвал, в първия си семестър случайна среща със световноизвестния гуру Шри Шри Рави Шанкар предопределила по-нататъшния му път.

Освен музиката от него е усвоил много тънкости в необятната алтернативна медицина и пулсовата диагностика. По-късно завършил и университета, основан от Шри Шри, по аюрведа - най-древната медицина. Връщайки се назад, амбициозният лечител казва, че знанието, което получил там, било толкова мощно, че е грехота "човек да си го държи в хладилника, без да го прилага.

Според най-старата медицинска система в света - Аюрведа, Вселената и Човекът са формирани от пет елемента - огън, земя, въздух, вода и етер (пространство). При раждането си всеки човек получава определена комбинация от стихии, наречени доши. Основните са три - Вата (етер и въздух), Питта (огън и вода) и Кафа (земя и вода). Според източната медицина това са антропологични типове, характерът и системи от хранене и упражнения, които са в състояние да преборят всяка болест.

Според наблюденията на източния лечител българите са с природна конституция Пита и Кафа. По дефиниция първите са холеричен тип, а вторите са леко инденферентни и с наднормено тегло.

"Трудно е да се обобщи, защото много рядко човек е само една доша. Обикновено 95% от хората са с комбинирана конституция. Освен това човек непрестанно се променя. Ти например може да си роден с генетика на Вата, но в последните години ядеш много пикантни храни, лягаш си късно. Този начин на живот веднага ще доведе до дисбаланс, вкарвайки в системата ти елемента огън. Той е фактор, който ще повиши Пита конституцията в твоето тяло и съответно ще доведе до проявата на свързаните проблеми: стомашни неразположения, хемороиди, косопад, дисбаланс в черния дроб", изброява д-р Саураб.

По думите му именно затова било много важно човек да разбере своята конституция според аюрведа, т.е. каква програма природата ни е задала по рождение. От една страна, отклонението от нея водело до болести. А от друга, след връщането на природата пътека оздравителният процес започвал от само себе си.

Езикът на кръвта

За да разкрие кой е индивидуалният ключ на здравето, д-р Саураб използва пулсовата диагностика. Казва, че само с нейна помощ може на 100% да се определи какъв тип сме - Вата, Питта, Кафа или някоя комбинация между тях.

Пояснява, че на санскрит диагностиката по пулса се нарича "Нари парикша" (от "пулс" и "изследване"). Според аюрведа в човешкото тяло има 72 хиляди пулс. Езикът на сърцето и кръвният поток бил безценен, тъй като той показвал къде са дисбалансите в тялото, а на втори план подсказвал типа конституция на човека. На базата на това после алтернативният лечител предписва диети, дихателни упражнения и аюрведични илачи, които вкарват здравето в релси, но и регулират връзката дух - тяло и ум.

"Всичко е енергия. Храната също и затова силно влияе не само на тялото, но и на ума ни. Ако например си тип Вата и се храниш много бързо или ядеш повече бобови растения, суха храна, сурови зеленчуци, елементът Въздух рязко се покачва в тялото ти. Това веднага ще доведе до различни проблеми в опорно-двигателния апарат", разкрива д-р Саураб връзката между храненето и болежките. Специалистът дава и друг пример - ако човек е Питта и се храни след 9 часа, то вероятността да има проблеми с отделителната система нараства. Кафа не бива да приемат много кисели продукти (мляко, сирене и др.) иначе рискували да си докарат диабет. Но пък за Вата киселото мляко било полезно, защото хармонирало с тяхната природа.

Назад към здравето

Наблюденията на д-р Саураб за година и половина практика у нас формират определена снимка на здравния статус на нацията. Източният лечител заявява, че до услугите му опират най-често хора в депресивни състояния, с артрози, диабет и рак. След прилагане на алтернативно лечение с билки и хранителен режим нещото, което веднага се променяло при болните, било емоционалното състояние. Хората казвали, че се чувстват по-ведри и спокойни. А това било най-сигурният показател за началото на оздравителен процес.

"Ракът е глобален проблем, в Индия също имаме много болни. Той обаче е по-скоро емоционален и ментален проблем, отколкото физически. Също и като доктор не бих посъветвал да не се предприема химиотерапия. Но най-важното е да се види къде грешим. Защото болшинството от болните са жертва на стрес и неправилна храна. Всичко това създава ниско ниво на кислорода в тялото, което вдига риска от онкологичен проблем", убеден е д-р Саураб. На трето място той поставя генетичната обремененост. Твърди , че това също може да се "прочете" в пулса на човека. "Преглеждам много хора и им казвам, "вие сте предразположени и вероятно в рода ви има болен от рак. Съответният човек потвърждава. На наш език това е "ама-пулс", подсказващ и за повече токсини в тялото", разкрива пред "Мистериите на "Стандарт" тайни от мистичната диагностика специалистът. Той обаче прави уточнението, че диагнозите от гледна точка от аюрведа са просто подробност, следствие от дисбаланса на петте елемента на живота в нас.

"Ако искаме да бъдем здрави и щастливи, трябва да водим живот според природната си конституция. Това веднага ще подобри имунната ни система и ще станем устойчиви към болестите. На второ място кръвните изследвания се подобряват. А на трето започват детоксикиращи процеси, които водят до отшумяване на различни симптоматики", обяснява индиецът с дежурната си усмивка. Казва, че откакто посещава България, имал много добри резултати при хормонални нарушения, наднормено тегло, миоми, цистит, различни артрози и алергии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7768 |04.06.2014 12-годишни опитаха да убият приятелка под влияние на сайт . 33| 8651 |03.06.2014 Дъновистите: Гърция "потъва"! . 1| 7058 |03.06.2014 Откритие: Годзила на земите извън Слънчевата система . 2| 6523 |02.06.2014 Слух: Хитовият №15 М. Неков с гадже от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads