Реклама / Ads

6| 6033 |05.04.2014 МИСТЕРИИ

Нова версия! Христос е разпнат с ръцете нагоре

.
Църквата от векове представя разпването на Христос с ръцете хоризонтално на кръста.Учени обаче мислят, че смъртта чрез разпване може да е била още по-жестока, като ръцете на жертвите са заковавани над главите им, съобщи "Ню сайънтист".Международен екип, изследвал Торинската плащеница, на която има образ на човек, умъртвен чрез разпване, установи, че който и да я е създал, е мислел, че жертвата е висяла с ръцете нагоре.

Торинската плащеница е сред най-изучаваните артефакти. Специалистите не са единодушни кога е създадена - дали през Средновековието или наистина показва образа на Исус от Назарет, както някои вярват.

Какъвто и да е случаят, по платното, на което има блед образ на гол мъж, се виждат следи от кръв, текли по ръцете и от други рани. "Ако плащеницата е фалшификат, тя е много интересно произведение на изкуството и на човешката изобретателност" - каза Матео Борини от ливърпулския университет "Джон Мур".

Той е искал да установи дали петната от кръв от лявата ръка, които са най-ясни, съответстват на начина, по който тече кръвта на разпнат човек.

Затова помолил Луиджи Гарласкели от университета на Павия да заема различни пози на разпване с прикрепена тръбичка към китката му, от която капела дарена кръв.

Резултатите показват, че следите по плащеницата са от разпятие с ръцете над главата, а не настрани, както е класическото му представяне.

"Това е била много болезнена поза - каза Борини. - Тя е затруднявала и дишането."

Човек, разпнат по този начин, би умрял от задушаване. Подобни пози са използвани през Средновековието за мъчение. Тогава обаче жертвите са провесвани от греда, като ръцете им са завързвани.

Резултатите потвърждават предишен експеримент на Жилбер Лавоа, лекар, работещ в Масачузетс.

"Отпечатъкът на плащеницата не съответства на традиционния образ на разпятието" - каза Нилс Свенсон, лекар от Марибо, Дания, който също е изследвал Торинската плащеница. Не всички творци обаче представят Исус с разпнати настрани ръце.

Фламандският художник Петер Паул Рубенс многократно е рисувал Исус с ръце заковани на кръста над главата му. Който и да е направил плащеницата, е бил много умел и е пресъздал правилно стичането на кръвта при разпване на кръст.

Възможно е, разбира се, това да е чиста случайност."Възможно е някой просто да е решил да направи струйки кръв успоредно на ръцете от художествена гледна точка" - каза Борини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5955 |21.03.2014 Нова информация за самоубийството на Кърт Кобейн . 0| 6001 |06.01.2014 Делфини се самоубиха в Нова Зеландия . 1| 6572 |18.09.2013 Нова секта се пръкна около падналия метеорит в Челябинск . 22| 18637 |01.09.2012 Новата ера в човешката история започва на 6 септември 2012 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ