Реклама / Ads
3| 4779 |07.03.2017 МИСТЕРИИ

Оруел би завидял: ЦРУ контролира телефони, коли, телевизори и компютри

.
ЦРУ
Централното разузнавателно управление на САЩ е разработило зловредни програми, които му позволяват проникване в най-разпространените смартфони, телевизори и операционни системи за компютри. Това разкриват хиляди секретни документи за службата, публикувани от платформата за независими разследвания ”Уикилийкс”.
 

Документите сами по себе си са изключително притеснителни. 8,761 на брой, те разкриват как Центъра за кибер разузнаване на ЦРУ, намиращ се в Лангли, щата Вирджиния, е превърнат в същински арсенал за зловредни програми и вируси, чрез които се източва информация от въпросните „умни” устройства.

Според информацията на „Уикилийкс” ЦРУ разполага с цяла армия от хакери, чиито брой надхвърля 5000 души. Тяхната основна дейност е да създават опасните програми, а обемът на работата им е огромен. За справка те са написали повече код, отколкото се съдържа в цялата социална мрежа „Фейсбук”. Още по-страшното е, че поради секретния си характер въпросните дейности имат почти нулева отчетност.

 

Според документира, оповестени от „Уикилийкс”, ЦРУ са открили начин да превърнат дори „умните” телевизори в прикрити микфорони, с които могат да записват разговори между конкретни лица. Програмата се казва "Weeping Angel" и атакува една от най-големите компании в сектора – Samsung. След като попадне в устройството, "Weeping Angel" имитира изключване на телевизора, така че собственикът му да бъде заблуден, като междувременно то записва разговорите в стаята и ги изпраща към сървърите на ЦРУ.

 

Още през 2014 г. пък ЦРУ потърсило начин за атака срещу системите за управление на модерните коли и камиони, като целта на тази дейност не е посочена конкретно. На практика обаче това позволява на агенцията да извършва почти непроследими убийства.

 

Документира разкриват още притеснителни факти. Така например ЦРУ е успяло да разбие криптографията на едни от най-популярните и считани за най-безопасни програми за комуникация, сред които Signal, WhatsApp and Telegram.

 

Без особени трудности шпините успели да пробият и защитите на Apple, като по този начин придобили контрол върху устройствата  iPhone и iPads. Атаката не пожалила и смартфоните, използвали операционна система Android, като те също са засегнати, както и ползвателите на най-популярната операционна система за компютри – Windows.

 

Американските медии казват, че засега не могат да получат независимо потвърждение за автентичността на документите, а от ЦРУ отказват коментар. Но специалисти, с които агенцията е разговаряла, казват, че на пръв поглед документите са автентични и публикуването им ще има разтърсващ ефект върху управлението.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4141 |26.10.2016 Гечев: СЕТА ще мачка фирмите и ще контролира Европа и нас . 0| 4550 |27.09.2016 В. Лилов: ДАНС, а не чичковци по пощите да контролират бежанците . 0| 4189 |18.09.2016 ВМРО иска от Брюксел да контролира изразходването на 160-те млн. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads