Реклама / Ads
0| 6499 |01.11.2013 МИСТЕРИИ

Откриха 376 гроба от различни епохи край Русе

.
Археолозите от Русенския исторически музей са открили общо 376 гроба по трасето на газопроводната връзка между Русе и Гюргево, която се изгражда в момента.Откритията са част от некропола, който е съществувал край град Мартен, и датират от различни епохи – от времето на гетското царство до Средновековието, разказа археологът Деян Драгоев.

В самото начало на разкопките специалистите са попаднали на обреди от около 5-4 век пр.Хр., с доста интересни ритуали - погребан войн с отсечена глава, която е положена в скута му, погребения на кучета и други животни, с накити от злато и сребро.

"Имаме осем гроба от късножелязната епоха - от времето на траките по нашите земи, както и множество гробове от времето на ранната Римска империя. Изключително добре е представен и периодът на късния Рим и късноантичната епоха - 4-6 век. Част от гробовете, отнасящи се към това време принадлежат на варварско население, което Римската империя е наела, за да охранява границите си. Последните като хронология гробове, които са разкрити, се отнасят към Второто българско царство - от края на 12-ти и първата половина на 13-ти век", каза Драгоев.

Сред най-интересните находки са красиви части от коланни гарнитури с апликирани полускъпоценни камъни – рядкост за България. В някои от ранносредновековните гробове от 11 век са били погребани войници, чието въоръжение е напълно запазено. Те са били положени заедно мечове, бойни брадви, копия. които са се съхранили добре", обясни Драгоев.

Проучени са били и землянки от времето на Първото българско царство, като в едната е намерена колективна находка от 12 гърнета.

В един от гробовете е било погребано момиченце на възраст около 15 години. Това е и една от най-любопитните находки, защото това е единственият зидан с тухли и керемиди гроб. Той датира от 2-3 век, но е бил ограбен през Средновековието. Вътре обаче са се запазили множество малки накити от благороден метал - две златни обеци, костена игла със златен варак и стъклен амулет от червено стъкло на божество. На ръката на момиченцето е имало пръстен-ключ – предполага се, че той е бил за открадното през 13 век ковчеже. Намерени са и множеството скелети на деца от периода на Второто българско царство, които са загинали вероятно от липса на храна или епидемии.

Всички намерени скелети ще бъдат изследвани от антрополози, за да се установи как са живеели хората някога, от какво са боледували, с какво са се хранили. Самите находки от гробовете ще бъдат изложени в обновения Исторически музей в Русе.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6258 |31.10.2013 Откриха "братовчедка" на Земята . 0| 6027 |10.09.2013 Учени откриха ключа към вечната младост . 1| 6856 |20.08.2013 Откриха смъртоносен пръстен от 14 век на нос Калиакра . 1| 7844 |11.08.2013 Учени откриха розова планета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads