Реклама / Ads
0| 4534 |19.12.2016 МИСТЕРИИ

Париж обяви война на плъховете

.
Париж
Един от най-романтичните градове в света - френската столица Париж - се сблъсква с особено неромантичен проблем - плъховете, които пъплят навсякъде. Ето защо управата на града обяви война на тези животинки, но тази стъпка не се посреща с единодушно одобрение, предаде Франс прес.
 
Плъхове в Париж има дори в подножието на Айфеловата кула. За да се пребори с нарастващото им присъствие в столицата, общината вече затвори или ще затвори зелени площи и градинки в града с цел поставяне на капани там. Сред тези територии е и Марсово поле, точно зад Айфеловата кула, където обикновено е пълно с туристи.
Време беше да се направи нещо. Аз съм на 40 години и досега не бях виждала плъхове да се разхождат посред бял ден тук. Преди те се криеха, но сега те се разхождат напълно спокойно през деня и се вижда, че се хранят доста добре, разказва парижанката Фабиола.

Жорж Салин, който е началник на хигиенно-епидемиологичния отдел към парижката община, припомня, че плъховете се появяват, когато има комбинация от вода, изобилие на храна и подходящи места, които те да превърнат в свои леговища. Париж отговаря и на трите условия. Друга причина за умножаването на плъховете са и хората, които хранят гълъбите.

Те идват с цели чували с хляб и го разпръскват по цялата улица и резултатът е взривоопасно увеличаване на популацията на плъхове, казва Салин.

Ето защо кметството затваря зелени площи, градинки и паркове, за да не може плъховете да намират вече храна там и да се хващат в капаните.

Жителите на Париж обаче изтъкват и друга причина - това, че улиците на града не се чистят добре и по тях се появяват островчета от мръсотия, които привличат животинките.

Според организаторите на войната срещу парижките плъхове, те са негатив не само от хигиенна гледна точка, но и вредят като цяло на имиджа на Париж.

В Лондон има катерици и е приятно, а тук има плъхове и е отвратително, казва 26-годишната парижанка Амандин, на която се е случвало да се разминава с плъхове в градината пред кооперацията си.

Според други обаче всяка животинка заслужава да бъде защитавана и плъховете имат също толкова бактерии и вируси, колкото и домашните котки, кучета и папагали. Онлайн се появи и петиция срещу геноцида на парижките плъхове, която подписаха вече 20 000 души. Пребиваващата в Париж 29-годишна датчанка Лиз смята, че наличието на плъхове е нещо нормално, когато на няколко крачки има голяма река като Сена. Тя казва, че хората и природата трябва да се научат да съжителстват.


Изследователят Пиер Фалгерасил пък призовава за реабилитацията на плъховете в колективното мислене и припомня, че във всички анимационни филми плъховете са негативни герои, но в анимацията "Рататуй" плъх става шеф на прочут парижки ресторант.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7405 |17.12.2016 Швеция се готви за война . 0| 4721 |16.12.2016 Обявиха Путин за безсмъртен! . 0| 4036 |15.12.2016 Башар Асад обяви, че Алепо е освободен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads