Реклама / Ads
0| 6224 |12.11.2012 МИСТЕРИИ

Позорът на Би Би Си

.
Скандалният Джими Савил, обвинен в сексуално посегателство
Тази история се чете като кримка. Действието се развива в Лондон, а основните герои са една медийна звезда, която се оказва педофил, няколко невръстни деца и един директор.
 

"Старата лейди от Портланд плейс" - така британците наричат галено доброто старо Би Би Си, което в 90-годишната си история и въпреки силната конкуренция от частния сектор продължава да бъде "рупор на нацията". Не че през годините медията не е имала критици и противници. Точно обратното - мърморковци постоянно се намират. Да работиш за Би Би Си обаче винаги е било престиж и огромно предизвикателство.

Сега един секс скандал хвърли истинска бомба в британската радиотелевизионна корпорация. Той успя да разтърси медията по-силно от германците, които през 1940-та бомбардираха The Broadcasting House. Обвиненията в сексуално посегателство срещу един от най-известните водещи на медията и влиятелен филантроп - починалият преди една година на 84-годишна възраст Джими Савил, хвърлят огромна сянка върху Вселената Би Би Си.

Би Би Си - гнездо на педофили?

Очевидно необезпокояван от никого, Джими Савил е изпозвал студиата на медията за своите "малки" сексуални посегателства над деца, вкл. изнасилвания. А и не само тях - същото се е случвало и в съблекални, както и в скъпи лимузини. Савил, който водеше детски телевизионни предавания по Би Би Си, е подозиран, че в продължение на шест десетилетия е извършвал сексуални посегателства, вкл. над 12-годишни момичета. И когато бомбата гръмна, едно от най-авторитетните разследващи предавания Newsnight реши да покаже всичко около скандала. С най-малки подробности.

Тогава последва друг, не по-малко срамен скандал: без никакво обяснение предаването беше спряно. Злодеянията на Джими Савил, издигнал се до най-високите етажи на висшето британско общество, обаче вече не могат да бъдат прикрити по никакъв начин - те вече са предмет на официално разследване от полицията.

От разследването обаче ще има смисъл само ако то успее не само да развенчае славата на една бивша телевизионна звезда, светеща с фалшива светлина, но и ако посочи отговорните лица вътре в медийната корпорация. И след като ги посочи, да им потърси и отговорност.

Първата жертва на скандала

Напълно наясно с това очевидно е бил генералният директор Джордж Ентуисъл, който в неделя изненадващо подаде оставка. "Реших, че най-почтеното нещо, което мога да направя, е да подам оставка", заяви Ентиусъл. Това обаче може да се окаже недостатъчно за приключване на скандала. Защото, както призна самият Ентуисъл, "не можем да изключим предположенията, че през 70-те и 80-те години на миналия век, когато Савил беше на върха на славата си, в Би Би Си може да е съществувал педофилски кръг".

Източник: DW.DE
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 14839 |07.11.2012 Митове и истини за Путин . 15| 9093 |05.11.2012 Мавзолеят възкръсва . 26| 16709 |29.10.2012 Скелети в гардероба: ЦК на БКП изпълнявал заповеди на КГБ . 11| 14505 |25.10.2012 Агенти на ДАНС са замесени в мистерията с френските парашутисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads