Реклама / Ads
11| 8683 |05.08.2015 МИСТЕРИИ

Прокуратурата захапа ген. Шивиков с още 2 обвинения

.
Димитър Шивиков
Постановлението с новите обвинения е от 13 юли и аргументите на държавното обвинение отново са злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. В края на април срещу Шивиков бе обвинен, че е карал подчинени да ремонтират къщата му. Заради това му бе отнет допускът до класифицирана информация и той подаде рапорт за напускане.
 
Според прокуратурата действията, заради които са повдигнати новите обвинения, са от септември 2014 г. до 12 март 2015 г. Едното е, че в края на септември м.г. Шивиков е наредил устно на свой подчинен да осигури специална техника - УАЗ, "Мерцедес Актрос", ЗИЛ, цистерна с вода, 7 броя палатки, 18 военни и 6-има цивилни за откриване на ловния сезон за едър дивеч. Това е станало без заведено искане от Ловно-рибарско дружество - Карлово, твърдят от държавното обвинение, пише "Сега". Така е била нарушена заповед на министъра на отбраната от 1998 г., че такива услуги се правят срещу заплащане и с договор. Според прокуратурата така са настъпили вредни последици от имуществен характер за МО - на военните и цивилните са плащани заплати. Бил е уронен и престижът на командния състав и на българския офицер.

Второто обвинение е, че на 16 декември м.г. Шивиков е превишил правата си, като накарал свой подчинен да отнеме шофьорската книжка на войник заради превишена скорост. Книжката е била задържана до 23 декември. От обвинението смятат, че тук отново са настъпили вредни последици от неимуществен характер, изразяващи се в уронен престиж на командния състав и на българския офицер. Освен това генералът е нарушил Закона за движение по пътищата, тъй като нямал право да иска отнемане на шофьорска книжка. "Предявените три обвинения са пълна подигравка с правото и с ген. Шивиков.

Никой не може да ме убеди, че тези обвинения целят друго освен отстраняването му от предстоящия пост в Брюксел. Може да има и още обвинения... военни прокурори и служители на ДАНС броят замразени риби, някакви диви прасета... изобщо целият капацитет на Военна прокуратура е впрегнат да се занимава с неща, които не представляват престъпления", коментира адвокатът на генерала Светлана Георгиева.

В края на април срещу Шивиков бе обвинен, че е карал подчинени да ремонтират къщата му. Заради това му бе отнет допускът до класифицирана информация и той подаде рапорт за напускане.

След повдигането на първото обвинение срещу генерала стана ясно, че Шивиков е бил кум на единия от военните, които са помагали за ремонта на апартамента. Другите са били техни приятели. Това е станало в неработно време. Затова и веднага се появиха съмнения, че някой иска да отстрани ген. Шивиков от поста в Брюксел. В това се усъмни и премиерът Бойко Борисов, който поиска да се промени законът за класифицирана информация, за да може генералът все пак да замине в НАТО. Той обаче подаде рапорт за напускане на армията. Това още не се случва, тъй като президентът Росен Плевнелиев не е издал указ за освобождаване на генерала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6277 |04.08.2015 Рак на половите органи ще мори България през 2015 г. . 0| 5632 |03.08.2015 92-годишна германка възкръсна в морга . 8| 8156 |02.08.2015 Безобразие: Предлагат на търг орден "Стара планина" . 0| 12181 |01.08.2015 От Илинден до Преображение - мъртво вълнение в морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads