Реклама / Ads
0| 5458 |23.11.2015 МИСТЕРИИ

Разгарът на грипа у нас ще е по Коледа

.
Грип...
Разгара на грипната епидемия се очаква в края на декември. Най-застрашени са хронично болните възрастни хора и малките деца, каза главният национален здравен инспектор Ангел Кунчев."Все още има противогрипни ваксини и до средата на ноември те могат да се поставят", допълни инспекторът.
 
Той обаче бе категоричен, че активните работещи хора няма как да се опазят от вируса, а за възрастните хора е желателно да не излизат от домовете си, за да избегнат заразата.

Кунчев обяви, че Европейската здравна организация вече докладва за изолирани щамове на тазгодишния грип, чиято модификация е класическа.

"Атаката с биологично оръжие е най-евтиния начин за поразяване на големи групи хора и изобщо не е изключен, тъй като в света има такива случаи", заяви Кунчев.

Той обаче поясни, че това оръжие не може да се използва без предварителна обработка и най-вече привеждането му в аерозолна форма, защото няма да е ефективно. Както и това, че са нужни много добре обучени кадри, за да го приложат по нужния начин.

Като известни примери Кунчев посочи заразените с холера одеала, раздавани при завоюването на Америка на индианците. Както и по-скорошните примери за изпращани писма с антракс. Той обаче уточни, че по начин като последния могат да се заразят отделни хора – между 2 и 10 души, а за да се постигне ефект, при който да се заразят 100 000 души е необходимо заразяването например на водоеми, от които се пие вода или стоки в цяла хранителна верига.

Кунчев е категоричен, че Европа и България имат план за действие при биологична атака от страна на терористите. Освен това България е от малкото страни, които произвежда медикаменти за борба с дифтерита, за която е помогнала в Испания, както и за туберколозата.

Кадри обаче няма, обяви главният държавен здравен инспектор. Причината е, че месечното заплащане на такива специалисти е малко над 500 лева и те бягат в чужбина или в частни клиники. Освен това регионалните центрове за борба с вирусите от 28 са сведени до 5-6 оборудвани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6479 |19.11.2015 Швейцарец откри в градината си 15 кг римски монети . 1| 6828 |18.11.2015 Глобалният джихад е непрекъсната война срещу Западната цивилизация* . 1| 6810 |18.11.2015 "Шарли ебдо” скандализира с карикатура за атентатите в Париж . 0| 6084 |17.11.2015 Дезертьор: "Ислямска държава" има стотици спящи клетки в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads