Реклама / Ads
1| 6367 |10.11.2018 МИСТЕРИИ

Разкриха останки от изчезнали континенти под Антарктида (видео)

.
Антарктида
От всички континенти Антарктида крие най-много загадки. Затова учени използваха спътникови данни, за да изследват земната тектоника и затиснатите под ледовете образувания
 

Антарктида някога е била част от суперконтинента Гондвана. Той е започнал да се разпада преди около 130 милиона години, макар и връзката между Антарктида и Австралия да се е запазила допреди 55 милиона години.

 

С помощта на сателитни снимки, учените разкриват тектониката на Земята и невидимите структури на Антарктида. Изследването е публикувано в Scientific Reports, съобщава БТА.

 

Поради отдалечеността и огромната маса лед, проследяването на геоложките характеристики на Антарктика е трудно, но сателитът Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) може да види това, което други спътници не могат - чрез точно измерване на гравитацията на Земята, за да се очертае невидимия терен. GOCE изгоря в атмосферата след изчерпването на горивото си през 2013 г., но учените продължават да анализират събраните от него данни.

 

 

Изследването предлага нови прозрения за начина на формиране на Антарктида и как функционира тектониката на плочите. Чрез комбиниране на данни от GOCE и от сеизмичните данни изследователите успяват да създадат 3D карти на земната литосфера, от кората и разтопената мантия отдолу. Литосферата включва планински редици, океански хребети и скални зони, наречени кратони - остатъци от древни континенти, вградени в сегашните.

 

Новото изследване откри и че кората и литосферата под Западна Антарктика е по-тънка в сравнение с тази под Източна Антарктика - последната има мозайка от по-стари кратони, разпръснати в тънки скални региони, подобни на тези в Индия и Австралия, с които някога са били един континент. Данните са полезни за повече от просто проследяване на останките от древни континенти през последните 200 милиона години. Те могат да се използват, за да се разбере как ледените листове над подлежащия терен биха реагирали на по-горещи температури.

 

Вижте как изглежда всичко това:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4928 |23.10.2018 Откриха в Черно море останки на най-древния неповреден кораб в света . 3| 5957 |23.05.2018 Изчезналите в САЩ български тийнеджърки се прибраха вкъщи . 0| 5514 |03.04.2018 Учени в САЩ откриха останки от гущер с 4 очи . 0| 5663 |03.10.2017 Австралия призна: Не открихме следа от изчезналия през 2014 година ”Боинг”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads