Реклама / Ads
8| 7338 |17.06.2013 МИСТЕРИИ

Румъния изгражда най-големия лазер в света

.
Проект за изграждането на най-големия лазер в света бе официално стартиран днес в южния румънски град Мъгуреле, на около 10 км от Букурещ, предаде БТВ.
 

На церемонията присъстваха еврокомисарят за регионална политика Йоханес Хан, премиерът Виктор Понта, министърът на образованието Ремус Прикопие, външният министър Титус Корлъцян, министърът за еврофонодвете Еуджен Теодорович, кметът на Букурещ Сорин Опреску и други. Премиерът Виктор Понта заяви, че това е "исторически проект" и че се надява следващите години този район да се превърне в изключително добре развиваща се зона, своеобразна "Лазерна долина".

"Мисля, че по този проект през следващите 10-20 години ще има нужда от млади изследователи, които ще бъдат достатъчно добре платени и добре мотивирани да дойдат да работят тук", заяви премиерът, цитиран от Аджерпрес. От своя страна еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че този проект е "първата важна крачка към борбата с изтичането на мозъци" от страната. "Поради много причини това е емблематичен проект не само за Румъния, а и за Европа.

Сега ще започнем строежа и ЕС ще допринесе със значителна сума за тези дейности", посочи еврокомисарят, като отбеляза, че инфраструктурата на проекта ще има огромно значение за целия регион. Проектът Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI - NP) се осъществява от Националния институт за научни изследвания в областта на физиката и ядреното инженерство "Хория Хулубей".

Първата фаза на амбициозния проект е съфинансирана от Европейския съюз. ELI - NP е част от по-голям научно-изследователски проект, който включва инсталации в Румъния, Чехия и Унгария, и ще бъде осъществен от консорциум от 13 държави.

Общата стойност на проекта възлиза на 356,23 милиона евро, Според експерти, цитирани от вестник "Гъндул", мощността на комплекса от лазери ще бъде внушителна - по 10 петавата всеки, тоест 10 милиона милиарда вата или еквивалента на сто хиляди милиарда крушки от по 100 вата. По думите на д-р Николае Замфир, генерален директор на института в Мъгуреле, центърът ще бъде аналог в сферата на лазерите на центъра за изследване на елементарните частици ЦЕРН в Женева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7913 |16.06.2013 Наши учени откриха три нови гена . 5| 7028 |13.06.2013 Въздушен "свредел" причинил смъртта на Гагарин . 8| 8415 |11.06.2013 22 хил. искат милост за Сноудън, разкрил "Големия брат" в САЩ . 6| 7029 |05.06.2013 Ще търсим извънземни по топлината им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads