Реклама / Ads
3| 5873 |19.01.2016 МИСТЕРИИ

Стивън Хокинг плаши с техногенна катастрофа

.
Стивън Хокинг
Британският физик-теоретик Стивън Хокинг предупреди човечеството за неминуемата техногенна катастрофа, която ще го връхлути в близките 1000 години, съобщава Би Би Си. За това ученият разказва при запис на радиопредаване, посветено на откриването на т.нар. "меки коси" при черните дупки.
 
Физикът определя три основни заплахи за бъдещето на хората: ядрена война, глобално затопляне и генетично създадени вируси.

Според него те не са валидни в близко бъдеще, но с течение на времето ще стават все по-опасни.

"Шансовете за възникване на катастрофи на планетата Земя през тази година са пределно ниски, но с времето нте се увеличават, така че няма съмнение какво ще се случи в близките хиляда години", заявява ученият.

Спасението на човечеството Хокинг вижда в изселването му от земята. "Няма да можем да основем колонии в космоса най-малко още 100 години, така че трябва да бъдем пределно внимателни към природата", предупреждава бъдещите поколения физикът.

Радиопредаването, в което Хокинг отговаря на въпроси на слушателите и разказва за откритите от него в съавторство с Малкълм Пери и Ендрю Строминджър "меки коси" при черните дупки, ще бъде излъчено на 26 януари и повторено на 2 февруари по BBC Radio 4.

По-рано физикът обяви за опасността от създаването на изкуствен интелект, развитието на който може да заплаши човечеството с изчезване. Хокинг обясни, че не е против прогреса в науката, но учените и политиците трябва да са по-внимателни.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9234 |09.09.2014 Хокинг: "Божествената частица" може да унищожи Вселената . 2| 7409 |07.11.2013 Метеорит-фойерверк уплаши Лос Анджелис . 9| 14386 |12.04.2013 Стивън Хокинг: Хората ги чака участта на индианците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads