Реклама / Ads
5| 9306 |11.07.2011 МИСТЕРИИ

Световен рекорд: Най-силните магнитни полета се създават в Дрезден

.
След години на застой Дрезден се превръща в световен икономически център. Новият световен рекорд за магнитни полета e поставен преди дни в центъра Хелмхолц в Дрезден-Росендорф с 91,4 Тесла.
 
За да постигнат този успех Сергей Жерлицин и неговите колеги от Магнитната лаборатория на тамошния Институт (HLD) създадоха 200 килограмова бобина, в която се създава гигантско магнитно поле за период от няколко милисекунди. Бобината издържала експеримента без никакви щети. „При този рекорд за нас не са толкова важни физичните върхови стойности, а изследването на материала“, обяснява ръководителят на HLD Йоахим Возница.

Учените са още по-горди от факта, че работят в първата лаборатория в света, която предоставя магнитни полета над 85 Тесла за научни изследвания. „Нашата магнитна лаборатория днес е на първо място в света и се радва на впечатляващо отличните постижения на саксонската наука“, обяви министърът на научните изследвания на Саксония Сабине фон Шорлемер. „Тук се отвори една широка врата към науката. Лабораторията не само привлича към Саксония водещи международни учени в областта на изследване на материала, но и саксонски изследователи. В момента се работи и върху нови полупроводници. По този начин Дрезден ще осигури бъдещето си като индустриален център и място за изследване на материала.“

Колкото по-силно е едно магнитно поле, толкова по-точно учените могат да изследват субстанции, които да се използват за нови електронни елементи или за т.н. супрапроводници, които провеждат електричество без съпротивление. Такива високи магнитни полета произвежда магнитна бобина, през която протича електрически ток. Магнитното поле обаче също въздейства на електрическия ток и се опитва да го изтласка от бобината. Колкото по-силно тече токът, толкова по-силно действа тази сила. „При 25 Тесла медта би се скъсала“, описва Йоахим Возница възможен резултат от това дърпане на въже между магнитно поле и метал.

Накрая едно дребно сравнение, което обаче говори много: един най-обикновен магнит за хладилник има 0,05 Тесла...

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6427 |08.07.2011 Звездите гонят шанса на сините за кмет в София . 64| 8077 |06.07.2011 Звездите отблъскват царя от президентския пост . 21| 15644 |30.06.2011 Джиесеми звънят от отвъдното в циганските гробове . 6| 10299 |27.06.2011 История за вампири "възкръсна" в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads