Реклама / Ads

11| 6331 |28.11.2012 МИСТЕРИИ

Загадките около смъртта на Арафат

.
Първите слухове плъзнаха непосредствено след смъртта на Ясер Арафат през 2004 година - твърди се, че палестинският лидер е бил отровен. Днес, 8 години по-късно, има вероятност да узнаем истината.

Гробът на Ясер Арафат в Рамала беше отворен във вторник при извънредни мерки за сигурност. Пробите, които палестински лекари взеха от тленните останки, ще бъдат изследвани в лаборатории в Русия, Франция и Швейцария. Надеждата е, че така най-сетне ще бъде установено дали са верни слуховете, че палестинският лидер, починал на 11 ноември 2004 г. в една парижка военна болница, е бил отровен. Няколко часа след ексхумацията тялото на Арафат беше препогребано. Резултати от лабораторните анализи ще има до няколко месеца.

До ексхумирането на тялото се стигна след разследване на телевизия Ал Джазира. Медията беше поръчала на Института по радиофизика в Лозана да изследва дрехи и лични вещи на Ясер Арафат. Учените излязоха със заключението, че не е изключено палестинският лидер да е бил отровен с полоний 210. Но за да бъде потвърдена или отхвърлена тази версия, са необходими проби от тялото на покойника. Затова палестинското ръководство се обърна с молба към вдовицата на Арафат Суха да разреши ексхумацията.

Мавзолеят на Арафат в Рамала

Разследването на Ал Джазира продължи близо девет месеца. На лабораторията в Лозана беше предоставена пътна чанта на Арафат с негови лични вещи. Сред тях - зимна шапка, болничните му дрехи, четка за зъби и бельо. В лабораторната експертиза се казва, че са били установени завишени количества от веществото полоний 210. Тъй като междувременно в парижката болница са били унищожени всички проби, взети от Арафат, заключенията на лозанските учени не можеха да бъдат потвърдени от други лабораторни анализи.

Обичайният заподозрян

Малко след смъртта на Арафат, израелският активист и негов личен приятел Ури Авнери допусна, че палестинският лидер може да е бил отровен. А в интервю за Дойче веле Авнери заяви, че е твърде вероятно да има "израелска връзка".

В последните години от живота си Арафат беше изпаднал в немилост пред израелското ръководство, което на няколко пъти го арестува и поставя под домашен арест. През 2002 г. израелската армия разруши част от главната квартира на Арафат в Рамала, след което той беше принуден да живее в две малки стаи, които не напускаше. Израелското правителство го обвиняваше, че е организирал въстание срещу еврейската държава и му приписваше вината за многобройните палестински самоубийствени атентати на израелска територия. Година преди да почине Арафат, тогавашният израелски министър на търговията Ехуд Олмерт бе споделил, че евентуално решение за ликвидирането на Арафат би било напълно легитимно, а израелският кабинет дори прие формално решение за премахването на палестинския лидер, както тогава гласеше терминът.

Накъде водят следите?

2004 година: Арафат със съпругата си Суха

Израел обаче не е единственият заподозрян. Вдовицата на Арафат първоначално обвиняваше палестинското ръководство. По-късно тя спря да поддържа тази версия, а пред телевизия Ал Джазира казва, че полоний притежават само определени държави. Според доклада на швейцарските учени, полоний може да бъде добит единствено с помоща на ядрен синтез в реактор. Ще рече, че следите водят към страна, която развива ядрена енергия. "Не е нужно да уточнявам кой разполага с такива капацитети", казва г-жа Арафат.

От две години палестинската автономна власт събира доказателствен материал за смъртта на Ясер Арафат. Спорно е обаче дали новите лабораторни анализи ще могат да потвърдят версията за отравянето на Арафат. Защото веществото полоний 210 може вече да се е разпаднало, а дори и да са останали някакви количества, те вероятно ще са незначителни и поради това недостатъчни за категорично заключение. Но даже и да бъде потвърдена версията, че Арафат е бил отровен, едва ли някога ще научим името на извършителя.

Д. Ходали, Е. Лилов
Дойче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 10051 |19.11.2012 Смъртта идва в точен час! Вижте! . 30| 20881 |20.11.2010 Откриха тест на смъртта. Българите най-застрашени . 53| 9706 |03.12.2008 Омертата около Първанов се пропука в ...Узбекистан . 4| 7814 |13.08.2007 Алкохолът - четвърта степен по скалата на смъртта
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ