Реклама / Ads
10| 7827 |23.01.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев пред Фрог: В затвора влизат само баламите

.
Адвокат Михаил Екимджиев
Бавното наказателно правораздаване в България е основната причина осъдените с влязла сила присъда да не попаднат в затвора. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев по повод зачестилите случаи на престъпници, спасили се в чужбина.
 

Това се случи с Братя Галеви, осъдени на по 5 години затвор за рекет. По-късно така стана и с осъдения за убийството пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Избягаха двама от тримата осъдени за убийството пред дискотека "Амнезия" в "Студентски град". Сега от обясненията на властите се разбира, че никой не знае къде е осъденият на 20 години затвор в Италия Евелин Банев – Брендо, дава примери на отървали кожата от затвора Екимджиев.

"Лансира се идея за поставяне на специални гривни или чипове, чрез които да бъдат локализирани лицата с висящи дела. Така укриването им от правосъдието щяло да бъде затруднено. Това е разумно предложение, но все пак решава проблем на изхода на системата", каза Екимджиев.


"Ако един наказателен процес за тежко престъпление приключва в рамките на най-много една година, няма да има нито процесуална, нито морална пречка, обвиняемите или подсъдимите да бъдат задържани под домашен арест или под стража. След това те директно да бъдат конвоирани в затвора. Този срок е допустим и според Европейската конвенция за защита правата на човека, и според българския наказателен процес", напомни юристът.

"В България се поставя въпросът, че в затвора влизат само баламите, които не са се сетили да избягат. Вместо да се създадат организация, стимули и условия за по-бързо правосъдие, бяха предвидени обезщетения на жертвите на бавното правосъдие", коментира Екимджиев.

Адвокатът напомни, че преди повече от две години съдът в Страсбург излезе с две пилотни решения, в които отчете, че бавно правораздаване е системен проблем в България. Страната ни получи срок от 6 месеца, за да предприеме мерки.

"Какво направи държавата? Вместо да се вземат мерки за ускоряване на правораздаването, особено наказателното, тя предприе няколко палиативни мерки отново на изхода на системата. Жертвите на бавното правосъдие получиха право на някакво обезщетение, но това по никакъв начин не засегна виновните за бавното правораздаване магистрати или разследващи полицаи. Няма как по този начин те да бъдат мобилизирани да приключват делата си в разумен срок", каза адвокатът.

Веднъж плащаме на жертвите на бавното правосъдие, които са и заподозрени, втори път и на гражданските ищци. Ние плащаме и трети път - губим остатъците от илюзията си за правосъдие и справедливост. Виждаме, че освен неефективното правосъдие по принцип, дори и хора, които са осъдени, не могат да бъдат вкарани в затвора", каза Екимджиев.

Държавата не може да осигури наказанието на доказани убийци. "Затворът започва да изглежда като нещо, което зависи само от волята на осъдения", констатира правозащитникът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6589 |23.01.2015 Политолог пред Фрог: За кръчмите е поведението на Борисов . 70| 9021 |25.01.2015 Костадинов за Фрог: Да спрем от антибългарското училище децата си! . 3| 5911 |22.01.2015 Менко Менков пред Фрог: Делото „Октопод” може да бъде спряно . 4| 8564 |22.01.2015 Г. Каменарски за Фрог: Простащината и слободията не са свобода на словото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads