Реклама / Ads
0| 7550 |27.05.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Адвокат за Фрог: Съдът спря закриването на училището в с. Николаевка, където е учил бащата на Дънов !

.
С определение от 26.05.2021 г., Административен съд - гр.Варна тмени допуснатото от Общинският съвет в Община Суворово, област Варна предварително изпълнение по чл.60 ал.1 от АПК на решението му от 19.05.2021 г. за съгласие да бъде закрито най-старото училище в областта - ОУ ”Христо Ботев” - село Николаевка, създадено през 1848 г., в което първи учител е бил Отец Константин Дъновски - баща на Петър Дънов.
 

Жалбата до Съда бе подадена от страна на училището. Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, но същото има незабавно действие, дори да има обжалване. Първоинстанционният съд се е обосновал, че разпореждането е немотивирано, което е основание за отмяната му.


До решението на местния парламент се стигна, след като на 18.05.2021 г.на работа се върна като Директор уволняваната два пъти Павлина Иванова. Твърденията на Съвета са, че в училището нямало достатъчно ученици, което Иванова отрича. Експресната процедура по закриването на школото, озадачи всички, включително и жителите в селото.
Според запознати, инициативата по закриването е подета от временно изпълняващите длъжността "директор" в периода 2016 - 2021 г. Бистра Бойчева и Бейти Ахмедов, когато Павлина Иванова не е заемала поста, поради незаконно уволнение. Бойчева сега пък е назначена за директор в училището в Суворово, което до преди месеци се оглавяваше от Димитър Кирилов - ранно пенсиониран при действието на стария закон, не по негово желание, а по инициатива на работодателя. Учителят по физическо възпитание Ахмедов пък, заел временния пост в с.Николаевка от близката му приятелка Бойчева до очакваноно завръщане на Иванова в училището, след 6 спечелени дела. "Планът" им изглежда е бил процедурата по закриването да стане преди уволнената директорка да спечели делото и така да няма реално къде да се върне на работа. ВКС обаче "попари" набързо с топла вода мераците им, но все пак като за последно те се "погрижиха" да се задвижи процедура по закриване, след като на 14.05.2021 г. - два дни след постановяване определението на ВКС за възстановяване Иванова на работа, Бейти Ахмедов е написал писмо до Община Суворово, че само 45% от децата посещавали училището.


"Логичен и правилен съдебен акт, след юридическа неграмотност на суворовския общински съвет. Имаме една стара поговорка: "Заради една бълха се гори целия юрган", която е валидна и тук. На всички ни е ясно, че се иска закриване на училището, за да може Павлина Иванова да не е на работа. А това, че съществува риск тези деца - българи от ромски произход, никога да не се върнат в клас, ако портите на институцията затворят, не интересува никого. Ние ще се борим до край и няма да позволим това!", заяви адвокатът на новото-старо училищно ръководство адв.Кристиан Гьошев, специалист по административно и трудово право, който спечели делата на Иванова за възстановяване на работа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6945 |26.05.2021 Сандов пред Фрог: Поисках информация дали спрямо мен са използвани СРС-та. Страшно е как службите действат като бухалки . 6| 7584 |19.05.2021 Адвокат за Фрог: Съдът върна два пъти уволнена директорка, но скандално закриват училището! . 16| 17189 |12.05.2021 Кирил Кадийски за Фрог: Плач за една озлочестена и вече изоставена някогашна девица . 48| 8325 |08.05.2021 Зорница Илиева за Фрог: Каква е стратегията на Путин за Украйна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads