Реклама / Ads
15| 7604 |28.06.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Адвокат: КПКОНПИ не само не разкри нищо, но и замаскира ”Апартаментгейт”

.
Адв. Емил Георгиев
Ако трябва да направите проверка, но съвсем изначално сте си поставили за цел да не откриете каквито и да е било нередности, какъвто и да е скандал, каквито и да е проблеми, не само това - ами и да си измисляте факти и обстоятелства, за да прикриете, за да окажете защита на онези, които проверявате (като при Цецка Цачева) ... за такъв орган говорим.
 

Орган, който не само, че не желае да открие абсолютно нищо, но си и измисля факти и обстоятелства, за да замаскира цялата ситуация още по-добре.

 

Това е, което достига до гражданите, 10 или 11 казуса, всичко е наред, единственото, което "може би" не е наред е при Лозан Панов, но то се препраща към Инспектората при Висшия съдебен съвет (ВСС). Това каза пред ФАКТИ адв. Емил Георгиев във връзка с резултатите от проверката на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) по скандала "Апартаментгейт".

 

"Хората, практиците, адвокатите - смятам, че никой не е изненадан от резултатите. От политическите реакции стана ясно, че също няма изненадани. Гражданите, предполагам, че ще го приемат с една много сериозна доза сарказъм. Това само ще затвърди у тях усещането, че властта си създава абсолютно беззъби и контролируеми органи, така че те никога да не могат да контролират властта. Ще цитирам премиера: "Всичко е пунта мара" и Бойко Борисов някога, ако е бил прав за нещо, то е това. Засилва се жлъчта към политиците и от избори на избори виждаме, че проява на тяхното отношение е, да не ходят да гласуват", каза Георгиев.

 

"В КПКОНПИ, съставът, който решавал, просто един от тях е трябвало да "натисне" много сериозно в посока да не се правят повърхностни проверки, тези проверки да излязат от медийните информации. Да не забравяме, че тази институция поиска и получи много сериозни правомощия да разследва. Дали от недрата на КПНКОНПИ, дали от недрата на правосъдието, на нас ни трябват хора като Джовани Фалконе от Италия (италиански прокурор, известен борец срещу мафията в Сицилия - бел. ред.), Паоло Борселино (италиански следовател и съдия, също известен със своята борба с мафията - бел. ред.), някой, който да взриви системата отвътре, който ясно да покаже, че така повече не може. Тук-таме има някакви опити това да се случва, но тези хора много бързо биват смачквани, отстранявани или маргинализирани, въвличани в скандали", смята адв. Георгиев.

 

"Аз смятам, че КПКОНПИ трябва да бъде преучредена. Има смисъл от антикорупционен орган, но трябва из основи да ѝ се преразгледат както компетенциите, така и сроковете, в които работи, състава, начина на назначаването, отчетността и отговорността и възможностите за институционален надзор. Аз лично намирам за много добро предложението за механизъм, подобен на т. нар. "трима големи" в правосъдието т.е. един орган избира, след това един орган утвърждава, както при избора на главен прокурор", обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9130 |26.06.2019 Ген. Атанасов: КПКОНПИ е спънат кон - имитира борба с корупцията . 17| 7905 |25.06.2019 Камарата на архитектите иска нова проверка на шефа на КПКОНПИ . 10| 7442 |25.06.2019 Стоян Кушлев: КПКОНПИ не трябваше да проверява Пламен Георгиев, депутати ми се месиха постоянно . 10| 15914 |18.06.2019 Само във Фрог: Свързани с Пеевски фирми са строили рушащата се Северна тангента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads