Реклама / Ads
4| 6660 |22.01.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Адвокатката на Стефан /Мехран/ от Иран пред ФрогНюз: Вече е на свобода! Вярваме, че пътят ще бъде извървян докрай

.
Източник: скрийншот
Днес Мехран Давари е бил освободен от Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в с. Бусманци, от където искаха да го депортират в Иран.
 

"Освобождаването му е въз основа на отварянето на процедура за разглеждане на молбата му за закрила от Държавна агенция за бежанците /ДАБ/", каза за ФрогНюз Диана Радославова, адвокатът на Мехран Давари.

 

"Това е 10-а подред молба, която реално ние подадохме миналия понеделник. Въз основа на това, автоматично се сменя статута му от лице без документи без право на пребиваване - в лице, което е търсещо закрила. В момента върви производство по разглеждане по същество има ли заплаха за него от преследване, при връщането му в Иран", обясни Радославова.

 

"Всички доказателства по отношение на ситуацията, неговата дейност там, неговата дейност тук вече 13 години, европейска култура, християнска вяра, рок и метъл общност, пълната интеграция, която стана много явна покрай огромната подкрепа, която той получи от толкова широк кръг от хора, всичко това ще се разглежда в предстоящата му процедура, за да се прецени дали да му дадат хуманитарен или бежански статут. Вярваме, че пътят този път ще бъде извървян докрай и неговият случай ще бъде решен, макар и 13 години по-късно", подчерта адвокатът.Ето какво каза на излизане от Бусманци Мехран:


“Здравейте дами и господа прекрасни българи, отново съм навън и съм щастлив. Искам да ви кажа,че съм много благодарен и не знам как да ви благодаря, освен ако не ви целувам ръцете. Много съм щастлив и благодарен за подкрепата от миналата седмица насам. Толкова готини и топли хора сте, че ето защо не бих иксал да напусна България".

 

ФрогНюз припомня историята на Стефан

 

Мехран Нахаи Давари е кръстен и получава българското име Стефан. Той напуска Иран в следствие на множество арести, побои и психически тормоз от страна на иранската полиция. В момента, в който се предава на българската полиция Мехран решава, че това е неговият дом и мястото, на което иска да остарее.

 

След 3 месеца престой в Бусманци, Мехран излиза с научени над 300 думи на български език, решен да се впише и заживее в България. Работил е в много български градове познава ни, знае езика ни и често спорим на тема българска история".В едно от многото си видеа той казва, че "Човек не избира къде да се роди, но може да избере къде да живее.

 

Мехран се занимава с музика и записва клипове заедно с група BULL$HIT.band. Мечтата му е да прави това ,което обича и да живее спокойно.

 

През всички тези 13 години Мехран плаща данъци, осигуровки, има официален трудов стаж . Депортирането му в Иран има реален риск от смъртна присъда. Неспирно опитва да получи статут, но всеки негов опит е безуспешен, често се чувства отхвърлен от системата и има право, той живее без документи ,без правото на шофьорска книжка ,без правото за закупуване на жилище. 

 

Констанца Илиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5906 |22.01.2024 Анна Заркова: Недомислените и политикански акции на употреба на МВР ни връщат към годините Цветанов-Борисов . 30| 12595 |21.01.2024 Бимбалов: Добро утро, нацизъм! Костадинов в национален ефир: "Във Франция има арабчета и негърчета” . 39| 7970 |20.01.2024 "Баща ми работеше денонощно в строежа на Альоша. Майка ми се опасяваше, че ако не се справи, ще го пратят в затвора" . 7| 7885 |19.01.2024 Петър Стоянович за паметниците: Альоша винаги е гледал натам, накъдето може да се разрасне Руската империя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads