Реклама / Ads
7| 12664 |28.12.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Аламанов: 21 неща, които политиците могат да направят, вместо да узурпират дарителските кампании

.
Източник: Румен Радев/Facebook
"Българската Коледа" изглежда хубава инициатива. Хора и компании даряват средства за деца, които имат нужда от спешно лечение и за болнични заведения, които имат нужда от спешно преоборудване. Това е прекрасно. Но не става ясно какво правят политиците в този процес. Не става ясно защо политиците се намесват в състрадателността на хората, които искат да помогнат на добри каузи", пише Аламанов.
 

Любомир Аламанов, комуникационен експерт, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 

 

21 неща, които политиците могат да направят, вместо да узурпират дарителските кампании


"Българската Коледа" изглежда чудесно начинание.


Не става ясно обаче, защо политиците се намесват в състрадателността на хората, които искат да помогнат на добри каузи. Хората сами могат да даряват. Ролята на политиците е друга. Те взимат заплати, платени от нашите данъци, за да организират така политическата и обществената система, че да няма нужда от благотворителни кампании.


Затова, ето 21 полезни неща, които политиците биха могли да правят, вместо да се снимат с хора, които даряват:


1. Да кажат защо системата на здравеопазването не е реформирана.


2. Да реформират здравната, осигурителната, социалната и всички други системи, които блатясаха за последните 15 години.


3. Да намалят администрацията и да опростят процедурите. Сега десетки родители се отказват да търсят помощ от държавата.


4. Да възстановят Фонда за лечение на деца. И всички други полезни процедури, които реално помагат на децата.


5. Да направят нормална модерна Детска болница. Най-после.


6. Да направят така системата на здравеопазването, че доктори и медицински сестри да не бягат от България.


7. Да направят така всички обществени системи в България, че никой да не иска да бяга.


8. Да развият системите за социални грижи, за да се окаже истинска подкрепа на децата с увреждания и техните родители.


9. Да правят непрекъснати информационни кампании за правата на децата.


10. Да се противопоставят категорично на опитите на популисти и сектанти да ни върнат в средновековието.


11. Да спрат да си назначават роднините в различни администрации.


12. Да направят най-сетне това електронно правителство.


13. Да направят система от данъчни облекчения за всеки, който иска да дарява за социални каузи.


14. Да направят модерно образование. Топенето в ледена вода не замества имунизацията.


15. 10% от "излишъка" всяка година да отива директно за лечение на деца. Така хем ще правят по-реалистични бюджети, хем ще "раздават" по-малко средства авансово на псевдостроителни компании, които да ги теглят кеш в чували.


16. Или ако годината е била толкова добра, че има неочакван излишък, да направят процеса по приоритизиране по-прозрачен.


17. Да се противопоставят на желанието за връщане на "държавно управление" на важни предприятия в различни обществени сектори. Да се забрави глупостта с държавната петролна компания, държавната язовирна компания, държавната ВиК компания, държавната каквато и да е друга компания.


18. Да осигурят наистина независима съдебна система, която няма да се поколебае да разследва политици и техните действия. Като например кой беше виновен за разсипването на Фонда за лечение на деца. Или за изтеглените десетки милиони в чували.


19. Да премахнат остарелите разпоредби, в които се забранява да се споменават имена на компании и търговски марки в ефир. Иначе е малко лицемерно - ръчкат компании да даряват, но не позволяват да им се казва името в национален ефир. Малък текст в Закона за електронни медии трябва да се промени, от 15 години го говорим на всички политици.


20. Да не правят тъпи кампании как ще връщат българите от чужбина, а просто да направят тук като там, и така никой няма да иска да бяга.


21. Изобщо да направят така обществените системи, че кампаниите за събиране на капачки да не са за жизненоважна медицинска апаратура, а за облагородяване на зелените площи, например.


Та, това трябва да правят българските политици. Ама не искат. По-добре им е да се снимат до хора, които даряват...


Да се дарява е добре. Видя се и при кризата с украинските бежанци, или нуждата от генератори за Украйна. Но да се премахне причината да има нужда от дарения, е истинската задача. Да се промени системата е истинската отговорност към децата. И точно това е работата на политиците. Ако искат да направят нещо смислено, разбира се.

 

P.S. С приетия само преди дни бюджет за 2024г. сякаш се отговаря на т. 16 - всички проекти да са вкарани в бюджета и да се гласуват от Народното събрание, а не правителството да си решава как да си харчи излишъка. А и има създаден отделен проект за детската болница, дано най-после я построят.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 12498 |27.12.2023 Илиян Василев: Волгин по санкционираната Россия-1 - БНР да вземе мерки! . 7| 6018 |26.12.2023 "Все още съм в добро настроение, както подобава на Дядо Коледа“. Навални потвърди, че е преместен отвъд Полярния кръг . 18| 7006 |25.12.2023 Граждани готвят масов бойкот на новогодишната реч на президента . 11| 6004 |23.12.2023 Транспортират демонтираните бронзови фигури от МОЧА до площадка за съхранение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads