Реклама / Ads
7| 10669 |08.03.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Албена Белянова пита ребром Караянчева: Допустимо ли е шеф на институция да ме насилва?

.
Цвета Караянчева
Допустимо ли е директор на държавна институция да ме насилва? Този въпрос постави ребром бившият зам.-председател на АДФИ Албена Белянова пред председателя на парламента Цвета Караянчева. Това стана докато Караянчева поднасяше цвете пред НС във връзка с инициативата „Цвете за нея“, посветена на жените, станали жертва на насилие.
 

„Не. Не е допустимо“, отвърна тя. Припомняме ви, че Белянова открито разказа пред Фрог нюз, че председателят на АДФИ Георги Начев я насилвал. Опитите на пострадалата жена да потърси справедливост, обаче удрят на камък, защото среща или „затворена“ врата от ведомствата, ангажирани с разрешаването на проблема, или усмивки от също толкова отговорни хора по високите етажи на властта.  

 

 Караянчева показала изненада, че между първо и второ четене на  промените в Наказателния кодекс отпаднал текста, който криминализира психическото насилие. Тя обещала да се поинтересува какво е станало с текста. Председателят на парламента поканил Белянова и другите жени, участнички в инициативата  „Цвете за нея“ в четвъртък на среща, като обещала на нея да присъстват зам.-шефа на МВР и правосъдното министерство.

 

Цветя пред стълбите на НС остави още омбудсманът Мая Манолова и екипа й. Тя обещала да съдейства за по-бърз съдебен процес и разследване в случаите на дръзко посегателство над жени. Обещала, че ще застане зад всяко искане на пострадалите. Освен това се ангажирала да съдейства при внасянето на 8 законодателни искания в понеделник.

 

„Ще стоим далече от това да бъдем политически употребени. Но сме насреща за всяко разумно предложение и реално действие по отношение на мерки за борба с насилието“, каза Албена Белянова пред Фрог.  Покрай жените от инициативата „Цвете за нея“ минал и финансовия министър Владислав Горанов, но той извърнал глава.

 

Припомняме ви, че инициативата "Цвете за нея" за справяне на проблема с насилието срещу жени и деца, поставя символично 8 искания на 8 март.


Сред тях е искането за промяна на текста в наказателния кодекс, чието изискване за предшестващо системно упражняване на изброените деяния не осигурява адекватна защита на жертвите на домашно насилие.  Друг проблем е криминализирането само на една от формите на психическо насилие – следенето.

 

Създаване на специален централизиран регистър на подадените сигнали за упражнено насилие над жени и деца, специализирани звена към областните дирекции на МВР с денонощни мобилни екипи, денонощни кризисни центрове във всеки от 28-те областни града в България са сред останалите искания на инициативата.

 

Уточняваме, че през последните три години убийствата на жени, извършени от съпрузи, са се увеличили двойно. През 2018 г. 34 жени са убити вследствие на домашно насилие.

През целия ден всеки, който иска да покаже съпричастност към жените пострадали, или убити от домашно насилие, може да остави по едно прекършено цвете на стълбите на Парламента.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7412 |01.03.2019 Само във Фрог: Службите ни питали Финландия, дали изобщо са правили изследване, свързано с отравянето на Гебрев . 14| 18109 |27.02.2019 В. Береану за Фрог: Румънска евродепутатка опита да подправи резултата на Кьовеши . 10| 11681 |20.02.2019 Белянова за Фрог: Сигнализирах ООН за физическо и психическо насилие върху мен от шефа на АДФИ . 7| 7768 |31.01.2019 Весислава Танчева: Обитаваната от калинки държавна администрация е пропита с цинизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads