Реклама / Ads
10| 15120 |10.06.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Асен Йорданов: Заявката на Божков трябва да притесни управляващите

.
Асен Йорданов
Заявката на Божков на мен ми прозвуча несериозно. Да се простреляш в крака е сякаш това, че ще създава партия. Не мисля, че ще се осъществи. Правел съм анализ на всички главни герои на прехода. Божков е по-особен - индивидуалист, много обран, концентриран в действията. Но тази заявка трябва да притеснява силните на деня. Минал е пределът, че може да има договорка.
 

Това заяви издателят на сайта за разследваща журналистика Биволъ Асен Йорданов в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком


Той коментира и сагата около пресконференцията на земеделския министър за измамите с евросредства: Измамите с европейски средства не ги казваме, а доказваме в Биволъ. Друг е въпросът доколко българските  институциите са ефективни да санкционират тези измами. Но голяма част от тях остават наразследвани дори, каза журналистът.

 

Това е опит да се излезе от невероятен скандал. Ако бяха разкрити тези измами, това трябваше да излезе преди този запис, преди да влязат в оправдателен режим. Да кажат колко измами са открили, колко пари са спестили и преразпределили. Но това не можем да го кажем ние, обясни той.

 

Това не е вътрешноведомствен запис. Изявлението на Танева може да се приеме като публично. Не е вътрешноведомствен разговор. Това е послание към земеделските производители. Тя казва да си траят, сакън, да не уведомяваме, че ако разберат за измами, ще ни санкционират. Това, което трябва, е да се работи по критериите на демократичната държава. Но те за България не важат, обясни Йорданов.

 

Журналистът коментира и информацията за "подпорния хотел", където е замесен съпругът на външната ни министърка: Проблемът не е в съпруга, проблемът е в безкрайната наглост, този проект със стълби и стаи да се представи като подпорна стена.Подобни обяснения на хората им звучат цинично. Тук става въпрос за нарушение на законите. Всичко в строежа на Алепу е гнило. Крайната цел е да се застрои този бряг в защитена зона. И това е направено със знанието на община Созопол и кмета Ремзи. Имаше и свидетели , които казаха, че са давали по 5000 евро на човек, за да гласуват този проект. Проектантите трява да са наясно, къде се прави това и в каква зона. Заради избухналият скандал тези дейности на книга преди две години бяха спряни. Но всъщност строителните дейности са продължили. След време ще се види, че подпорната стена е част от хотел, който ще изникне отпред. Ще изникнат ваканционни сгради. Темата тук е повече морална. Става въпрос за морал и ценностна система на хората, които управляват държавата, кометира собственикът  на Биволъ.

 

В момента тече незаконно строителство в Синеморец, южно от устието на Велека. И никой не го спира. Няма институции, които да спрат крановете. Защото институциите ни са прогнили от корупция. Нарушаването на законите в България е следствие на моралната деградация на елита и цялото общество, категоричен е Йорданов.


Има и опорчици, които казаха, че Биволъ публикува Божков. Но медията, които има най-много разследвания за Божков е Биволъ.Когато всички си бяха прехапали езиците.  Божков беше част от статуквото. Това е симптоматично. Че такива хора са отстранени от играта, вероятно поради конфликт на интереси. Тези хора най-добре познават системата. Те могат да знаят как се е търгувало с влияние. Българската прокуратурата не иска да ги признае като инсайдери, посочи той.

 

Йорданов коментира и факта, че българинът не протестира: Негативната енергия не се събира, защото няма писта за развитие на субект, който да се яви истинска алтернатива. Държавата ни е тотална превзета, обществото е импотентно да се противопостави. Има два пътя на промяна. Времето се изчерпва, не че процесите са необратими. Единият път е по мирен, демократичен начин. Другият път е насилствен. Но няма кой да го организира. Може да има и спорадични действия на определени субекти. Все още има време за демократична промяна, убеден е той

 

Той говори и за промяна на изборния кодекс и електронното гласуване. По думите му това ще бъде краят на сегашното статукво.

 

Ако не искат да завещаят на децата си една агонизираща страна и да се сбогуваме с идеята да нямаме държава, хората трябва да се организират. Идва мигът,  в който трябва да направиш избор на съдбата ти, завърши Асен Йорданов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11374 |20.05.2020 Красен Станчев: Не е ясно дали олигарсите са създадени нарочно . 7| 8279 |09.04.2020 Красен Станчев: Кризата ще скара Борисов и Пеевски . 0| 7148 |08.04.2020 Проф. Асена Стоименова: Не се презапасявайте с лекарства, ”успешни” срещу COVID-19 . 16| 11070 |29.12.2019 Перничани до Борисов: Кракра Пернишки и финикови палми са спасението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads