Реклама / Ads

21| 7805 |14.07.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Атанаска Дишева от ВСС: Събиране на мнозинство за обсъждане на поведението на гл. прокурор е немислимо

.
Атанаска Дишева
С оглед мнозинството, което имаше при избора на главния прокурор, и на публично изразените позиции, събиране на подобно мнозинство за мен изглежда абсолютно немислимо към настоящия момент. А това е мнозинство, единствено необходимо за иницииране на процедурата. Това каза Атанаска Дишева, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Иначе са необходими 17 гласа, за да бъде отправено искане до президента, поясни Дишева пред БНР в коментара си по темата има ли основание за етична проверка на поведението на главния прокурор.


„Не ми е известно дали има промяна в становищата на някои от членовете на ВСС към личността и поведението на главния прокурор. Още повече, че в съобщението, което получих по телефона за заседанието на пленума (утре в 10.30 - бел. ред.), вече се съдържа насока относно съдържанието на акта, с който ще излезе пленумът на ВСС. Очаквам да се проведе дебат по същество. Такъв не е правен нито веднъж досега от началото на мандата на главния прокурор“, посочи Атанаска Дишева в предаването "Преди всички".


Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация с призив и настояване пленумът на ВСС да формира позиция по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт.


Вероятно ще има предварително подготвен документ, по който ще се дебатира, каза Атанаска Дишева.


Относно демонстрираната масова подкрепа за главния прокурор от различни прокуратури и могат ли магистрати да коментират президента и неговата функция, тя заяви, че това не е в рамките на поведението, което магистрати би следвало да имат.


"Ако подобно говорене беше насочено срещу главния прокурор, точно той или негов представител, или говорител, веднага щеше в публичното пространство да обяви, че това е политическо говорене, което е напълно недопустимо за магистрат. Знаете, че неведнъж главният прокурор обвинява различни лица в политическо говорене. От друга страна неговото говорене, в голяма степен и поведение, сочи точно същото“, коментира Дишева.


„Подобна масова подкрепа или актове, с които излизат – от първия магистрат, от ръководителя на съответната прокуратура до последния служител, с декларация в подкрепа, е дежа вю“, смята Дишева, според която нищо – „нито в лексиката, нито в маниера на действие или масовостта на подкрепата не е променено от времето, когато течеше процедурата за избор на главния прокурор“.


„Подобен начин на поведение е характерен за едно друго време, не за сегашното. Такова масово изразяване на подкрепа към ръководителя на една централизирана структура, каквато е прокуратурата, по-скоро навежда на извода, че става въпрос за сериозна организация, смея да твърдя - дори за някаква институционална зависимост и натиск върху лицата, които го подкрепят“, отбеляза още Атанаска Дишева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 6662 |27.04.2017 Хр. Иванов: Събирането по кьошета и кафенета е норма за Борисов и Цацаров . 1| 7509 |12.09.2013 Дарителска кампания за събиране на дрехи и обувки за възрастни от социални домове. . 7| 10662 |08.01.2013 Разделно събиране на отпадъци, разделно хранене и... време разделно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ