Реклама / Ads
16| 15687 |04.02.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Българските фермери - най-скъпите в света. Ще сервира ли Алибегов на зърнените босове?

.
500 милиона лева помощи искат българските фермери от правителството. Иначе щели да блокират цялата страна. Това го заявяват лидери на техни организации с най-заплашителен тон. 500 милиона и нито стотинка по-малко.
 

Онзи ден по БНТ се появи Янето – Яни Янев, дето щеше да уволнява Бойко, а после му стана съветник по борбата с корупцията. И как само двамата я пребориха пустата му корупция…

 

Янето сега гледал крави и телета и дава разни примери от българската селскостопанска и животновъдна история. И рони сълзи, колко лошо било сега без европейски и държавни субсидии. А водещият го гледа и аха да почне и той да хлипа. Вместо да го попита: Как така навремето нашите дядовци и баби са отглеждали в пъти повече животни и зърно, като не е имало субсидии?

 

Нашите фермери работят много – спор няма. Когато са ядосани и изкарват тракторите по пътищата и в София, виждаме, че притежават и модерна техника. Браво.

 

Но нещо не мога да разбера.

 

Във Франция фермерите блокираха пътища и градове и си стиснаха ръцете с правителството, чак когато то им обеща 150 млн евро. Французите са 68 милиона и са най-големият производител на храни в Европа. За тях 150 милиона, а българските им колеги искат 500 милиона лева или 250 милиона евро. Нещо не ми връзва тази сметка…

 

В Германия, която е с  над 80 милиона население, фермерите също не искат чак такива суми, а настояват за промени в законодателството, в условията за зелено земеделие и пр. Но няма ултиматуми за стотици милиони.

 

И в Белгия е така.

 

След загубените войни, в които сме участвали, българското земеделие, независимо от това дали са били пазарни или социалистически подходите, някак се е изправяло на крака и е било сред водещите в Европа. Сега през месец-два излизат едни хора и плашат да бастисат държавата, ако не им налеят още и още стотици милиони. И им ги дават, но цените не намялават, каквато би трябвало да е логиката, а вървят нагоре.

 

Аз ли нещо не схващам или някой се самооценява по стандартите на диамантените борси…

 

Скоро не са ни плашили ресторантьорите и онзи Алибегов, щото и те искат да им се наливат милиони, да са с малко ДДС и пр. Но без да обяснят, как така цените им са по-високи от много други туристически страни, да не говорим за съседните Турция и Гърция. А обслужването в ресторантите им нерядко е скапано, като храната, която предлагат. Но претенциите са - майко мила.

 

Протестират и заплашват, но никой не пита обикновените граждани какво мислят по въпроса. Защото гражданите са миролюбиви и търпеливи и никой не ги бръсне за слива. Но това няма да е винаги така. Накрая ще се изнесат от България всички образовани и можещи и тук ще остане Алибегов да сервира на зърнените босове.

 

Васил Тодоров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6255 |03.02.2024 Альоша в Пловдив се събуди с исторически истини по себе си . 0| 6945 |31.01.2024 Стоичков за Иван Иванов: Любовта никога не умира! Светъл да е пътят ти . 7| 11128 |29.01.2024 Автосервизите вдигнаха двойно цените . 16| 9670 |28.01.2024 Икономистът Георги Ангелов: Имотите са сериозно надценени - от 10-15 до 50%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads