Реклама / Ads
7| 9856 |03.04.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Без великденски добавки за априлските пенсии. Пълно мълчание от правителството!

.
Изплащането на пенсиите този месец започва в нормалния график - от 7 април, петък, но без станалите традиция великденски добавки. Това става ясно от съобщение на Националния осигурителен институт. По въпроса цари пълно мълчание от правителството, въпреки че във форумите и социалните мрежи сред пенсионерите това е основна тема.

В редовния график - от 7 до 20 април, ще се изплатят и преизчислените пенсии на работещите пенсионери. Става дума за около 300 000 души.

 

През март НОИ изплати дължимите суми на над 5300 души с възстановени и с удължен срок на плащане пенсии за инвалидност, наследствени пенсии и/или добавки за чужда помощ по експертни решения с изтекъл срок и със забава в медицинската експертиза за преосвидетелстване на лицата, съобщават още от осигурителния институт.

 

Плащанията се извършват след технологична обработка по списъци, предоставени на НОИ от Министерството на здравеопазването. В изпратените списъци фигурират и лица, които не попадат в обхвата на приложимите норми относно пенсиите по различни причини: лицето не получава инвалидна пенсия, а пожизнена пенсия от друг вид – за стаж и възраст, наследствена, персонална; инвалидната пенсия на лицето е трансформирана в пожизнена, поради навършване от него на общата пенсионна възраст; няма забавяне в медицинската експертиза (срокът между заявлението-декларация и насрочената дата за преосвидетелстване е под 3 месеца); лицето междувременно се е преосвидетелствало и в НОИ е постъпило ново експертно решение за него, по което предстои произнасяне на пенсионния орган; починали лица; лица, които не са пенсионери и др. Пенсионните плащания не се възстановяват безусловно и за всички лица, а на тези, които отговарят на нормативните изисквания, а именно – да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване и да е налице забава в медицинската експертиза.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6423 |31.03.2023 Стефан Гамизов: Преялите социолози манипулират с “ГЕРБ печели с малко” . 5| 11704 |30.03.2023 Асен Асенов: След 33 г. единствената Европа у нас е немският супермаркет в края на града . 1| 7860 |28.03.2023 PR експертът Л. Аламанов: Предизборната кампания е изнервена и с учудващи послания . 23| 6534 |28.03.2023 Алек Алексиев: ”Слава на Украйна и да живее България!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads