Реклама / Ads
0| 6705 |25.08.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Безхаберието и корупцията убиха двамата полицаи

.
Мястото на трагедията
От сутринта по медиите се ”избълва” какво ли не по повод трагедията, при която загинаха двамата полицаи от Първо районно в Бургас. Изредиха се всякакви експерти, които да кажат какви са проблемите с нелегалната миграция, как е трябвало да се постъпи, какво не ни достига в борбата с каналджийството и т. н.
 

Разбира се, че не липсваха и опити на партийни кадри да изкарат от драмата бъдещи политически дивиденти. Жалките им стремежи да хвърлят кал по този или онзи техен опонент,  направо ни отврати.  За пореден път се убедихме, че сме царе на съветите, но на действията - кръгла нула.  

 

От години медията ни алармира за случващото се на браздата. Разказвахме за каналите през Малко Търново, където от години минава  основния поток от бягащи бедняци към лъскавите страни на Западна Европа. Изобщо не е тайна, че престъпната дейност се е превърнала в “легален” бизнес за местните.

 

 Казвам “легален”, защото всички знаят за това кой какви ги върши - от кмета до последния полицай на терен. Факт е, че от това печелят също всички. И ако чиновникът си прави оглушки за случващото се, то е наясно, че зет му или вуйчо му, да речем,  са в играта. А от далаверата се обжалва цялата фамилия. Омерта като при мафията - всички знаят, но си траят. През последните години доходите от каналджийство се изравниха с тези от наркотрафик. А престъплението на браздата се превърна в единствения спасителен пояс от финансовата безизходица на  хората, живеещи около границата. 

 

В същото време престъпните групи успяха да си извоюват територия за действие, благодарение на това, че се научиха на кого да отчисляват от кървавите приходи. Ако си мислите, че част от тях не са достигали до по-високите нива в управленската йерархия на държавата, ще се окажете големи наивници. Спорадични са залавянията на вътрешни за МВР хора, които не само, че подпомагат, но реално организират и контролират трафика на  мигранти. За първи път шеф на вътрешното ведомство в лицето на Иван Демерджиев признава толкова отчетливо, че проблемът е свързан  именно с хора от системата. 

 

Хронологията на събитията, която следва е ясна - до часове ще стане известно кой е бил зад волана на злополучния автобус, прегазил живота на двамата полицаи. Следват изявления от експерти, политици, НПО-та, съвети,  репортажи, разкрития, нови подробности, снимки, часове прекарани в съдебната зала, среща с близките на загиналите и какво ли още не. Ще мине седмица-две и край. "Парите обичат тишината", казва Рокфелер. 

 

Малцина, обаче ще са тези, които ще ви признаят, че години наред страната ни си затваря очите за проблема, понеже така й отърва в материален аспект. И приказки от рода, че сме готови за Шенген, както и че държавата си е върнала браздата, са елементарни пиар похвати за замазване на очите. Защото безхаберието и корупцията устройва по един или друг начин почти всички по веригата. Но ако някой държавник си въобразява, че Европа не разбира какво точно уби смелите полицаи, много греши.  

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 30021 |16.05.2022 Стефан Гамизов: Социологическо проучване обяснява, че по-добро от корупцията на ГЕРБ и ДПС няма . 7| 5242 |08.06.2021 Емануил Йорданов: Едноличната власт увеличи корупцията . 18| 16661 |28.06.2021 Петко Георгиев: Диагнозата на държавата ни е ”авторитарна клептокрация”, трета фаза на корупцията . 8| 9596 |30.06.2020 Радан Кънев: ЕС може да спре парите за България заради корупцията и политизацията на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads