Реклама / Ads

12| 14122 |05.04.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Биляна Петрова: Кой ще разследва за имотна схема бащата на Гешев?

.
Източник: Фейсбук/Биляна Петрова /Biliana Petrova/
КОЙ ще разследва участвал ли е в схема бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев?! Въпросът задава Биляна Петрова и подробно представя фактите, до които са стигнали. Ето цялата й публикация във фейсбук:

Драги приятели, представяам ви следното проучване, което направихме заедно с хора от екипа на Деси Иванчева.

 

В момента текат дела срещу арестуваните семейство Баневи за източване на фирми и срещу Цветан Василев за източването на КТБ. Дали те са виновни, ще реши съдът.
Въпросът обаче е защо се разследват само някои хора и има ли чадър над длъжностни лица по високите етажи на изпълнителната и съдебната власт?


Има ли КОЙ да разследва сигнала за тази фрапантна схема за източване на държавната фирма „Софтранстакси“ ООД, в която фигурира и името на бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев.


Всичко започва на 15.10.2000 г. когато Агенцията за държавни вземания извършва проверка и установява, че българската държава има изискуеми вземания към въпросната „Софтранстакси“ ООД на стойност 111 979,23 щатски долара и 992,66 деномирани лева. Впоследствие се издава Акт, който е връчен на фирмата на 07.11.2000г.


Сумата не е голяма, защото към този момент фирмата „Софтранстакси“ ООД има много имоти - над 46000 кв.м. земя и 6 408 кв. м. сгради в кв. „Хаджи Димитър“, София. Имоти, дадени на държавната фирма от държавата!


Управителите на „Софтранстакси“ ООД, за да не се издължат на държавата, започват действия по заучена схема, като продават много под пазарната цена недвижими имоти, собственост на фирмата.


Само три дни след връчването на акта за задълженията, фирмата, в лицето на управителя ѝ Георги Цолов Георгиев "намира" купувачи за четири от имотите. Единият от купувачите се оказва не кой да е, а полицаят Стоимен Т. Гешев, баща на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който към онзи момент работи като следовател в Столична следствена служба.


Заедно с другия купувач – Александър Р. Иванов, Гешев-баща купува земя с площ 2011 кв.м. и бензиностанция, с квадратура 30 кв.м. за скромната сума от 19 506 лв за земята и 3 294 лв -за сградата.

 

Така само за 4,96 евро на кв. м. е продадена земя в столичния квартал “Хаджи Димитър“, а бензиностанцията е струвала само 56,14 евро на кв.м. По-изгодна ниска цена купувачите от сагата с апартаментите на властта, в това число министри и депутати, дори не са и сънували.

 

Но какъв е интересът на фирмата да продава евтино? Сигурно за да не покрие цялото задължение към държавата? Колкото е получила фирмата от продажбата на безценица, толкова са отишли за различни данъци и такси, а останалите задължения никога не се плащат.


Когато сумата от продажбата на имота е ниска, фирмата покрива едва малка част от задълженията си към държавата. Вместо за имотите на „Софтранстакси“ ООД да се проведе честен публичен търг и държавата да събере цялата сума по вземанията, те са продадени на безценица. Още тогава тя е трябвало да запорира имотите, но това не е направено, защо ли?


Как продължава схемата? Минават 4 години и през 2004 г. майката и бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев, като съсобственици на имота, го заменят за лек автомобил „Сузуки“, струващ според нотариалния акт – 7800 лв. (или „кон за кокошка“, както се наричат подобни неравностойни сделки). Чрез тази замяна сем. Гешеви прехвърлят собствеността на Цоло Георгиев Георгиев, който вероятно е син на Георги Цолов Георгиев, управителя на „Софтранстакси“ ООД, който всъщност е първоначалният продавач.

 

Схемата работи чрез посредници, индиректно земята се връща като собственост, но вече не на фирмата, която продължава да дължи пари на държавата и дори е натрупала още, а на частно лице с родствена връзка с управителя на „Софтранстакси“ ООД - Георги Цолов Георгиев.


Преди държавата да си потърси парите през 2009 г. „Софтранстакси“ ООД е разпродало всички недвижими имоти (вписани са общо 6 сделки за периода 2000-2002 г.). Когато държавата поискала запор, се оказва, че дружеството има само задължения.
А какви са загубите от тази схема за данъкоплатците, ще попитате вие, за всички нас, баламите?


Само дълговете, които държавата не е успяла да събере възлизат на около 280 000 лв. (към 2009 г. по оценка на вещо лице). Не са платени и други дългове към работниците, доставчици и банки.


А стойността на онези 46 дка, продадени на безценица, към днешна е над 10 милиона лева. Отделно са сградите, дори при песимистична оценка цената им е над 3 милиона лева.

 

На таблицата виждате оценени продадените от „Софтранстакси“ ООД сгради, като са използвани референтни цени, прилагани по ПРСР 2014-2020 г. Референтните цени са за ново строителство с приложена обезценка -50 % (това е максималната обезценка за общински имоти, приложима по българското законодателство).
Бащата на Гешев има още една изгодна покупка през 2002 г.- на парцел във Владая за 2,25 лв на кв.м., отново по данъчна оценка и то... от собственик на фирма от строителния бранш!

 

Всички документи, свързани с гореизложеното, са публични и потвърждават описаните факти.


Остава реторично да си зададем въпроса вярна ли е народната поговорка: „Какъвто бащата, такъв и синът“? А сина лично да го попитаме как избира кои източвания на фирми да разследва и за кои широко да си затвори очите.

 

Списък на използваните документи:
1. Решение № 48 от 15.01.2010 на СГС, Търговско отделение VI-5 състав;
2. Справка в имотния регистър за СОФТРАНСТАКСИ ЕГН/ЕИК: 831377509;
3. СЛУЖБА ПО ВПИСВАНИЯТА - СОФИЯ, Книга: ПРЕХВЪРЛЯНИЯ, № от дв. вх. рег.:28274, Акт том: 097, Тип Акт:Покупко-продажба на недвижим имот с н.а. Акт номер: 172, Дата на вписване: 10.11.2000 г.;
4. СЛУЖБА ПО ВПИСВАНИЯТА - СОФИЯ, Книга: ПРЕХВЪРЛЯНИЯ, № от дв. вх. рег.:35234, Акт том: 116, Тип Акт: Покупко-продажба на недвижим имот с н.а. Акт номер: 150, Дата на вписване: 06.11.2002 г.;
5. СЛУЖБА ПО ВПИСВАНИЯТА - СОФИЯ, Книга: ПРЕХВЪРЛЯНИЯ, № от дв. вх. рег.:34168 Акт том: 109, Тип Акт:Замяна с нотариален акт Акт номер: 19, Дата на вписване: 12.08.2004 г.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 18828 |20.03.2019 Биляна Петрова за Фрог: „Артекс“ първи са подали сигнал срещу нас . 11| 12610 |10.03.2019 Осман Октай: В Мюфтийството има много далавери и много за разследване . 1| 5167 |01.03.2019 Иванчева и Петрова: Инструкцията за конвоиране ще носи нови присъди за България . 7| 12402 |15.02.2019 Иванчева и Петрова: Каракачанов системно ощетява гражданите на Младост
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ