Реклама / Ads
6| 14298 |27.09.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Местни феодали мамят и бият, защото имат политически "гръб" нависоко

.
Последните два случая на пребити журналисти разкриват, че държавата не само боксува. Институциите са обзети от тотална летаргия. И единственото, които може да пораздвижи системата е само обаждане от върховете. Без него, усилията на хората да търсят правата си, са обречени на провал.
 

 Битият журналист Димитър Върбанов  от месеци е сигнализирал няколко ведомства за безобразията, които се вършат в склада за храни във Велико Търново. Всички чиновници са си правили пас за това, че на децата от градините се пробутват храни с изтекъл срок на годност. Цяло чудо е, че няма натровени малчугани. Информацията за безобразията, които се вършат в склада, е  залежавала по бюрата на прокурори, полицаи, експерти по безопасност на храните. Както стана ясно днес, било им трудно да си стиковат действията. Обяснение, колкото безумно, толкова и цинично, защото става дума за живота на децата ни.

 

 Логичен е въпросът защо в институциите са си правили пас. Не е трудно да се досетим. Бизнесът по места е здраво свързан с политиците, които действат на терен бетер васали.  Симбиозата  им безспорно носи безкрайни благини и за двете страни. Парадирането, че познаваш този и онзи депутат, че пиеш и ядеш на една маса с него, което си е  стара българска черта,  е безплатен билет за всяка чиновническа врата. Няма служител, който да посмее да пипне някого натясно, ако знае, че това ще му коства мястото. Защото у нас и  чистачките ги назначават по партийна повеля. Затова и  предприемачът на склада с опасната храна не е бил притиснат от държавата, както му се полага.  И е посегнал на журналист, защото се е чувствал безнаказан. Пазен точно от тези,  които е трябвало да го подгонят.

 

Зад всеки подобен инцидент прозира порочна схема на обвързаност.  Трагедията край Своге, отнела живота на 17 души,  е идентична. Нито една държавна институция не е била в състояние да принуди приближената до управляващите фирма „Трейс“, построила пътя, да си оправи бакиите. „Трейс“ отдавна вече не се споменава в медиите. Разследващите помогнаха в това да я забравим с аргумента, че всичко, до което се доберат,  е следствена тайна. Само мъката по изгубените животи си остава за хората.

 

Елена Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10167 |07.07.2018 Б. Атанасов: От страх беше предложен Гешев за заместник от Цацаров . 0| 6087 |29.07.2016 Иван Гешев с нови заместници в спецпрокуратурата . 12| 7604 |01.10.2014 Местни хора: На мястото на гръмналата фабрика зее кратер . 23| 6397 |07.08.2014 Министър Коларова: Заместниците ми ще са нови, без досиета в ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads