Реклама / Ads
11| 4039 |06.06.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Близо 70% от българите споделят конспиративно мислене. Над 39% – дезинформация

.
Близо 70% (69,9%) споделят конспиративно мислене, 48,8% споделят релативизъм на фактите, а 36,9% – дезинформационни и конспиративни схващания. Това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представено в Националния пресклуб на БТА в София. Данните бяха предоставени от Тодор Галев - директор „Научни изследвания“, ЦИД и Горан Георгиев - старши анализатор, ЦИД.
 

Изпълнител на изследването е ЦИД и Българо-румънска обсерватория за дигитални медии (BROD), типът: експресно проучване на общественото мнение, а форматът е онлайн анкета сред 1071 български граждани на 16+ години. Периодът на провеждане е 25 май – 2 юни 2024 г.

 

Общо 48% от българите определят като голям проблем опитите на чужди сили да повлияят на изборите за Европейски парламент, 33% го определят като малък проблем, а 19% смятат, че не е проблем.







Според проучването 58% от българите са готови да я защитят с оръжие, ако страната ни бъде нападната, а 42% - не са.

Над 95% от българите използват Facebook, а "непрозрачните алгоритми на платформата и тенденциозното модериране засилват сензационното съдържание, като подсилват проруските разкази", посочват от Центъра в социалната мрежа.

 

Това превръща Facebook в благодатна почва за манипулиране от страна на авторитарните режими, създавайки информационно бойно поле, на което инакомислещите гледни точки са рутинно потискани. 

 

"Разпространението на дезинформация срещу украинските бежанки в България е значителен проблем, подхранван от руската пропаганда. Тази кампания води до стигматизация и омраза, създавайки враждебна среда за бягащите от войната. В резултат на това се наблюдават престъпни действия и прояви на омраза като кибертормоз и онлайн насилие.





Разпространението на фалшива информация увеличава общественото напрежение и подкопава сигурността и благосъстоянието на украинските жени, търсещи убежище и защита в България", пишат още от Центъра за изследване на демокрацията във Facebook.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 30922 |05.06.2024 Митко Павлов за новите возила за полицаите: Ние събираме пари за деца, докато МВР си купи нови БМВ-та, част от тях спортни . 21| 7635 |04.06.2024 Матю Карничниг, главен кореспондент за Европа на "Политико": Извън България има колебания за посоката ѝ на развитие . 9| 4411 |03.06.2024 Ген. Гяуров: Гласуването в ООН за Сребреница с „въздържал се” е грубо непознаване на дипломатическите практики . 13| 10215 |01.06.2024 Алек Алексиев: Аз съм наполовина руснак. От началото на войната не общувам с леля ми, защото подкрепя Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads