Реклама / Ads
15| 8887 |04.10.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Богословът доц. Костадин Нушев: Група митрополити в Светия синод са проводници на руско влияние

.
Костадин Нушев
Втората част от решението на БПЦ, гласящо, че отварянето на руската църква не е в правомощията на БПЦ, може да се счита, че е израз на малодушие и пасивност. И липса на желание да се действа малко по-решително. Липсва призив към този, който е затворил руската църква - посолството. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria богословът доц. Костадин Нушев.
 

Обединяването на всички митрополити зад предприетите ходове от българския патриарх да назначи български свещеници е положително. Това показва, че все пак тази група митрополити, които са проводници на това руско влияние, не е могла да предотврати консолидацията на църковната позиция. Само един глас е против.


Тревожно е, ако внимателно четем посланията им виждаме, че те абсолютно безотговорно са готови да отстъпят част от юрисдикцията на българската патриаршия пред друга църква. Благодарение на това, че имаше сериозен обществен дебат взеха отношение.


Третата точка от решението е предаване на въпроса на канонично правна комисия, показва, че Светия синод няма яснота и че този устав не е приет от Светия синод.


Имаме възпрепятстване на привеждането в изпълнение на решението на българския патриарх от едно светско лице, което за мен е чудно защо протестът не е срещу МВнР. Не знам защо един посланик си позволява такова незаконно действие – самоуправство спрямо един храм, а не поставя въпроса по политически път.


БПЦ трябва по-сериозно се обърне към властите у нас по този казус, защото църквата е отговорност и на българските институции.


БПЦ няма да пристъпи сама към отваряне на руската църква, за да не изглежда като самоуправство, но би могла да призове компетентните власти да разрешат този дипломатически скандал.

След войната на Путин в Украйна няколко български духовници се изказват в полза на руските интереси и чрез инспириране на подписки се опитват да влияят на българския патриарх да застане в подкрепа на руската позиция. Тези митрополити са там, където има обекти на руската църква, към които руската патриаршия проявява подобен интерес за придобиване. Руските представители систематично се опитват да извадят нотариални актове за тези обекти и да претендират, че тези имоти са руски и очевидно намират свои сътрудници и помагачи в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10533 |03.10.2023 Иво Беров: Вероятно следващите, които ще изнудват правителството, са ресторантьорите . 18| 16044 |03.10.2023 Явор Божанков: Чудих се защо “протестиращите” отказват среща с Денков. Снимката казва повече от хиляди думи . 26| 8666 |02.10.2023 Радан Кънев: Исканията на протестиращите са взаимно изключващи се и неизпълними . 3| 5801 |02.10.2023 Илиян Василев: Протестиращите да знаят, че бяха предадени преди много години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads