Реклама / Ads
1| 8905 |07.07.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Болтаджиев за Фрог: НЗОК е пред фалит, преразходът й е 200 млн. лв.

.
д-р Николай Болтаджиев
Очаква се Здравната каса да направи преразход от над 200 млн. лв. Преразходите са за лекарства за онколечение и домашно лечение и те ще достигнат 100 млн. лв. 70 млн. лв. ще отидат в чужди здравни каси. Това коментира пред Фрог нюз д-р Николай Болтаджиев от болница МБАЛ „Св. Богородица”.
 

Плащането към чуждите здравни каси трябва да стане до 18 месеца. 60 млн. беше планирано за това. Вече просрочието до момента е 135 млн. лв. Най-вероятно ще се тегли заем за покриването на тези дефицити.

 

НЗОК взе мерки за ограничаването на преразходите единствено за онколекарствата. От Касата ще проверяват дейностите за тях преди заплащането.

 

Държавните и общинските болници натрупаха много големи дългове.  Сметката беше ограниченията на средствата от болниците да преминават към другите пера от бюджета на Касата, които са в големи преразходи, не тя не излезе. С новия механизъм на бюджетиране на болниците се върнаха средствата за миналата година. Плащанията на болниците са вече колкото миналата година.

 

На въпрос дали здравната система няма да се спаси като се демонополизира НЗОК, д-р Болтаджиев заяви: Вероятно няма да има друг изход и при много тежко състояние на Касата това ще стане наложително.

 

На председателя на Здравната комисия д-р Дариткова й предложихме да се извади бюджета на Касата от Закона за публичните финанси. Средствата да не минават и да не се гласуват от парламента, тъй като подчинявайки се на Закона за публичните финанси трябва да се дели пицата. Средствата за здраве, ако се увеличат по някакъв начин, трябва да се отреже от някое перо, за да се запазят 40-те процента от БВП. Затова държавата не иска да дава повече пари за здраве.

 

Другото, което предложихме, е всички категории, без да се нарушава принципа на солидарност, да имат отделна визуализирана партида. Както здравноосигурените си плащат всеки месец, така държавата да плаща за децата, пенсионерите, държавните служители. Да се отчита и всеки един човек колко е ползвал публични средства за здраве. Така ще има контрол за публичните средства. НАП много лесно може да накара неосигурените лица да си платят, така както събира данъците от всеки един.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4058 |14.02.2017 24 общински болници пред фалит, натрупали задължения от 17 млн. лв. . 0| 3928 |29.12.2016 Д-р Болтаджиев: НЗОК оряза парите на болниците . 0| 3808 |02.11.2016 Д-р Болтаджиев: Надзорният съвет на НЗОК трябва да е без заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads