Реклама / Ads
8| 4396 |13.07.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Борис Бонев: Има опит икономиката на София да се овладее от Таки и Маджо

.
Борис Бонев
С гласуваните през тази седмица решения от Столичния общински съвет икономиката на София най-вероятно ще бъде овладяна от Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Зад Красьо Черния стоят Таки (Христофорос Аманатидис), който държи подземния паркинг под НДК, а също и Маджо (Младен Михалев). Това заяви лидерът на групата на ПП/ДБ/"Спаси София" в СОС Борис Бонев пред журналисти.
 

Формацията подкрепя кмета Васил Терзиев, но няма мнозинство в градския парламент. "Твърди се, че това са хората, които в момента имат най-силно желание да овладеят общинската икономика", коментира той.

 

През седмицата Бонев каза още, че гласуваните рокади в общинските фирми имат за цел да изкарат от тях директори, приближени на бизнесмена и бивш общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Неотдавна "Спаси София" съобщи, че фирми, свързани с Алексиев, са основен изпълнител на договори на общинския мастодонт "Топлофикация-София" в периода, в който дружеството се управляваше от доскорошния изпълнителен директор Александър Александров. Същият подаде оставка, след като от "Спаси София" изнесоха данни, че като поизпълнител в изпълнението на тези договори са участвали фирми на жената, с която той живее на семейни начала.

 

Припомняме, че в четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, ИТН и на всички общински съветници без политически групи бе извършена поголовна подмяна на директорските съвети във фирми на Столична община в най-различни икономически сфери. Вносител на доклада бе Карлос Контрера от ВМРО, за който на миналите местни избори гласуваха по-малко от 6 000 души, но който предреши съдбата на общинска икономика за над 3 милиарда лева.

Кметът на София Васил Терзиев няма да подпише решението на т.нар. икономическо мнозинство в СОС, с което бяха сменени директорите на шестте най-важни общински дружества. Това съобщи самият той по БНТ. Терзиев поясни, че предстои да върне доклада за ново обсъждане и гласуване в градския парламент. "Нека пак да си помислят дали втори път да ударят печат на това безобразие. Може пък да се промени нещо", коментира Терзиев. Актът изглежда обаче по-скоро символичен и почти сигурно решението ще бъде потвърдено.

"Всички тези дружества - "Топлофикация-София", ЦГМ, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест", имат отношение към качеството на живот на всички софиянци. И какво се случва с тези няколко милиарда на година, които минават през тези дружества? Дали те се инвестират по предназначение е много важно за нас", коментира кметът.

 

"Едната група - Карлос Контрера и други защитници на доклада твърдят, че сме били за запазване на текущите ръководства. Не е вярно, тъкмо обратното. Това, за което се борим, е в рамките на следващите 3-4 месеца да има прозрачни, честни конкурси, в които всеки един, който се интересува как са направени условията, да има пълна убеденост, че не са нагласени. Искаме най-добрите хора, независимо от политическа партия или безпартийни, да бъдат надзор и управляващи на тези дружества, през които минават милиарди на година", заяви Терзиев.

 

"Другата група казва: "Не, ще ги сменим на тъмно". Водим дебати за доклад на стойност 2400 лв. За такъв доклад трябват 46 човека от общинския съвет да гласуват "за", за да мине. Обаче с 31 гласа минават доклади за тъмни назначения на хората, които ще управляват "временно" няколко милиарда ресурси и още няколко пъти по толкова активи. И временните стават постоянни, защото в онзи доклад една малка подробност е, че няма никакъв ангажимент за срок", коментира кметът на София.

 

По повод обвиненията на Слави Трифонов, че Терзиев и общинските съветници искат да запазят досегашните директори, кметът коментира: "Диванните политици могат да си говорят каквото си искат, те не носят никаква отговорност. Не са в боя, нека раздават правосъдие от дивана". По отношение на групата на ИТН в СОС Терзиев също взе отношение: "През цялото време досега ИТН обясняваха как държат всички промени в надзорите на дружествата да се направят по златните стандарти за добро управление. Видя се, че го направиха до добре познатите родни "стандарти" за добро управление. БСП също сипеха клетви и заклинания как щели да променят "модела ГЕРБ". Видяхме как го промениха - първо като се гласуваха комисиите в СОС, и тази седмица за общинските фирми. Това гласуване беше много по-важно от комисиите", каза още Терзиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 17902 |10.07.2024 Захари Карабашлиев: Доплака ми се, честно! Какво се случи с работливия, честния, гостоприемния българин? . 8| 5562 |09.07.2024 Асен Генов: Становището на МВнР след варварските руски атаки не беше забелязано дори от българските медии . 0| 3108 |08.07.2024 Анастас Барбов, Смолян: Ген. Атанасов, вече не ви вярвам - политически и човешки! . 25| 11145 |07.07.2024 За първи път: Защо Руската църква и тайните служби на Кремъл са бесни на архимандрит Никанор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads