Реклама / Ads
2| 4993 |10.01.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Доц. Шиваров: Ваксинационният скандал в Сандански не ме изненада

.
”В България винаги сме с нагласата да изпреварим някого. Ако ние сме по-спокойни, че ще получим качествена медицинска грижа, това не би принудило тези хора да постъпят така. По-добре е да спазваме мерките, за да намалим риска и спокойно да изчакаме да дойде този момент, да имаме всички равен достъп и да контролираме заболяването”, заяви доц. Велизар Шиваров. Той не е изненадан от това.
 

По думите му ваксинирането на преболедували е въпрос на личен избор. "От медицинска гледна точка няма проблем. Става въпрос за използване на ресурсите. Антитяловият отговор на хората, които са го преболедували, се запазва доста дълго време, поне 8 месеца", обясни той.

 

"Ваксината е така направена, че тя насочва имунният отговор към определен сегмет на вируса. Групата онкоболни е много голяма. Отговорът към ваксината може да бъде по-слаб. Ако направим сравнение между две групи онкоболни и здрави, имунният отговор при едните ще бъде по-слаб. Да се надяваме, че скоро ще може масово и те да се ваксинират, или поне тези, които не са на активно лечения", коментира още той.


Що се отнася до твърденията, че хората с нулева кръвна група са по-защитени от коронавируса, а тези с А кръвна група са повече засегнати, той заяви, че това е отворен въпрос. "Има много проучвания, които казват едно, а другите го отхвърлят".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 18899 |31.03.2020 Сани Жекова за затварянето на планините: Скандално, следващата вълна ще е на хора с психични проблеми . 4| 6201 |05.03.2020 Проф. Ивайло Дичев: Подмяната на един скандал с друг - новото господство над народите . 18| 13508 |29.09.2019 Илиян Василев: Колянопреклонният Георги Любенов и скандалният Никола Филчев защитиха Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads