Реклама / Ads
25| 9333 |09.03.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Еми Барух до Радев: Няма морал в зловещата аритметика, че животът на 50 000 евреи е ”платен” с живота на 11 343

.
Еми Барух
Журналистаката и преводачка Еми Барух, автор на книгата ”Евреите по българските земи” публикува отворено писмо до президента Румен Радев. На 10 март той ще се включи в честването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи - ще открие документална изложба в националната библиотека и ще поднесе венец пред паметните плочи на спасителите до църквата ”Св. София”.
 

Вижте цялото писмо на Еми Барух:

 

"Отворено писмо до г-н Румен Радев -
Президент на Република България

 

Господин Президент,

В официално разпространяваната версия за спасението на българските евреи, за чиято 80 годишнина е създадена “цялостна Национална програма”, на която Вие сте патрон, се тиражира познание натрупано през пропагандни политически клишета и се демонстрира пренебрежение към документите от миналото.

 

Какво избираме да споменем и какво избираме да пропуснем, когато разказваме собствената си история, е белег за мъдрост, мъжество и достойнство.

 

Премълчаването на част от историята на България, по време на Втората световна война, довела до гибелта на 11 343 души, хвърля сянка дори върху величието на няколкото достойни българи, чиито действия доведоха до спасяваното на 50 хиляди човешки живота.

 

Известни са имената на всичките 11 343-ма души, натоварени от българската полиция и армия в запечатани вагони и депортирани в Треблинка. Известен е и начинът, по който български войници и офицери са се отнасяли с тях от името на България и под български флаг. Документирана е удивителната жестокост в последните дни на техния живот.

 

Безразличието към трагедията на тези, чийто последен жизнен път е минал под ескорта на българската армия и полиция издава особена морална несъстоятелност.

 

Ако говорейки за миналото, пише Цветан Тодоров, се отъждествяваме само с позитивните фигури, ние директно се самоизтъкваме и си приписваме единствено положителната роля. Това - колкото ритуално, толкова и приятно описание, не носи никакво морално предимство… Защото моралът е или безкористен, или не съществува.

 

Няма никакъв морал в зловещата аритметика, според която животът на 50 000 е “платен” с живота на 11 343. Пропускането на половината част от това печално “уравнение”, превръща “80-та годишнина от спасяваното” в поредния епизод от политическата употреба на българските евреи.

 

Еми Барух "




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 14428 |08.03.2023 Симптомът ”хищен български мачо”: Няма не искам, няма недей . 9| 8516 |06.02.2023 За тях няма да си спомните никога, но те ни управляваха. Анонимниците в служебните кабинети . 0| 4755 |30.01.2023 Евгений Кънев: Залива ни отровна пропаганда и няма кой да я спре . 2| 5374 |30.01.2023 Татяна Дончева: Съдебната реформа няма да се случи, това е замазване на очите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads