Реклама / Ads
13| 10405 |20.10.2009 НАРОДЕН ГЛАС

“ГАЛЕРИЯ” НА КИЧА

.
Здравей Жоре, здравей, приятелю! От известно време с теб контактуваме само с и-мейли, та, бързам да ти напиша отново. Тук, в България, се случи нещо невероятно.
Чувствам се като Каблешков, когато е писал Кървавото писмо едно време. Нали той го беше писал? Ръцете ми треперят от вълнение. В момента държа в ръцете си новият вестник за политика, култура, шоу и забавление, както любезно го определя главната му редакторка Зоя Димитрова!

Такъв никога-досега-не-е-издаван-у-нас! Никога, приятелю! Вече го изчетох 1 път, сега започвам пак да го чета. Искам да ти го преразкажа накратко, защото и ти трябва да си го купиш веднага щом имаш възможност. Ако нямаш, аз всеки път ще ти го преразказвам! Обещавам!

Значи, вестникът има за цел да ни забавлява, но преди това да ни информира за всички недъзи на безумното ни общество, за всички далавери и гафове на властта и за всички тайни, които ние няма как да научим от всички останали вестници, списания, телевизии и радиостанции. Разбираш ли колко е важно да има такъв вестник у нас?
Вестник “Галерия”, както научих пак от г-жа Димитрова в предаването на Иван Бедров по РЕ:ТВ, бил заченат с кредити, взети от нея, Кристина Патрашкова и Явор Дачков. И други, ама по-неизвестни. Вестникът щял да си има и приятели. Любими герои от любим сериал. Нещо такова, Жоре. Чудя се, след като си има приятели, не следва ли да си има и неприятели, но ме мързи да разсъждавам чак толкова. Оставил съм тези действия за по-знаещите, можещи и разбиращи. В този случай на новият медиен тигър “Галерия”, от когото ще се информирам за важните неща в клетата държава, която ти, Жоре, напусна преди толкова време.

Започвам да ти разказвам. Той е един такъв цветничък, шареничък, жълтичък. Аха, аха и да си бутна кафето! Най-после нещо ново, най-после един вестник, който ама наистина отговаря на моите срамно високи изисквания за журналистика, анализи и коментари...
Така. От 64 страници, сериозните теми са засегнати на има няма 7, 8 страници, което си е добре. Нали, Жоре? Защото всичко е синтезирано и е изведено най-важното. Само истински професионалисти вестникари го могат това. Дачков има скромно текстче за Иван Костов, а Кристина Патрашкова се пъне по адрес на Баневи, Маневи, Даневи и някакви други олигарси. Ще следя за теб тези теми.

Научих, Жорка, че супер мега секретният доклад (засекретяван с помощта на специални разузнавателни средства, доставени от ЦРУ, МОСАД и КГБ) вече е на страниците на “Галерия”. Егаси удара и то от първия брой! Страшни са! Е, вътре не става ясно кои са имената на корумпираните министри (но ги има по министерства) и не става ясно, дали всъщност, аджеба, това е ОНЗИ доклад. Явор Дачков просто го публикува и иска отговорните люде в БГ да си кажат това ли е или не е това. Между другото, Жоре, Явор Дачков е получил доклада по пощата. Някой му пуснал и-мейл. Ето така работи разследващата журналистика у нас. Не си играе на шикалки! И аз, и ти вече можем да се докосваме безпроблемно до нея.
Научаваме от страниците на вестника и кой е стрелецът, гръмнал мъжа на Весела Лечева... Не бе, май не го научаваме. Научаваме, че Бойко Борисов й казал кой е, ама тя няма да каже кой е. Мда! Нищо, така се запазва съспенса за следващите броеве. Той, Явор, ги разбира тези неща, нали слуша само джаз и класическа музика, а и във филм се е снимал, налага се да му се доверим изцяло! Абе, Жоре, да те питам, ти ходил ли си на концерт на Явор Дачков? Щото аз щях да ходя, ама билетите свършиха под носа ми! Представяш ли си, целият стадион беше претъпкан, егати и звездата е тоя!

Останалото, приятелю, са снимки на голи жени (нямам нищо против, ти също), времето, програма на телевизията (супер), судоку (втори супер), жълта хроника, включваща различни интересни новини, измислици и вся “астальная великалепная инфармация”, както с теб сме се шегували не един път! Има обширно представяне на различни чалга и други светски звезди. Ти си падаше по фолка, нали? Има толкова статии по тази тема, че “Галерия” ще ти стане любимият вестник. След “списание “Нов фолк”, разбира се! Препоръчвам ти и статиите за Жени Живкова, която съживлила... Тато, за Гала, която клюкарствала в Кемпински-Зографски, за Веселин Маринов, който се обидил на Бойко Борисов, че онзи не отишъл на сватбата му, за Лили Иванова, правеща секс със сутиен и затова как да ти цъфнат луковиците напролет. Ти имаше ли луковици, Жорка? Е, ако ти нямаш, то жена ти има, така че, ето още нещо полезно за вашето семейство. Значи “Галерия” се превръща и в семеен вестник! Можеш да научиш и повече за фитнес у дома с адреналинките, известни с това че камерата, която ги снима танцува повече от тях, (но това не бива да ти прави впечатление) и затова че Робърт Де Ниро получил хипертонична криза, докато Камерън Диас била отгоре му и го чукала!? Приятелю, виж как любимият ни актьор се излага. Остава ни да се надяваме, че ще се оправи, то, нали знаеш, в Холивуд имат всякакви чудодейни лекарства. В “Галерия” също има и рецепти и какви ли не съвети за здравословен живот. Значи, това е и вестник, който ще ни лекува. Пре-крас-но! Има го фотографиран и средния пръст на сина на Георги Първанов. Да бе, синът на президента! Представяш ли си го, малкият келеш на снимка в “Галерия”! Какво попадение! Наистина в този вестник е събран елитът на нашата журналистика!

Анита Бенинска (която и да е тя, Жоре, която и да е тя) съобщава (от 15 страница) че Лили Иванова била обидена, нацупена и сърдита на Тодор Колев, щото преди 100 години той бил написал песен за “Златният орфей”, в която я определял като баба. Явно Анита е забравила (или не е гледала, или е била малка, или си е пилила ноктите, или е правила свирки, или е обикновена чалгаджийка, или е просто глупава), че в едно от предаванията на “Как ще ги стигнем с...”, Тодор Колев беше поканил самата Лили Иванова и сладко сладко си говориха 1 час. Аз бях там, на 1 метър от тях, понеже работих в това шоу от създаването му, та, почти до самия му край. Бях там и през целия ден по време на репетициите. Някак не си пролича, че двамата се мразят! Но, Жорка, може пък аз нещо да съм се объркал, то беше преди толкова години...
Жоре, приятелю, не си мисли, че това което ти разказвам е пример за манипулация и лъжи в новия велик, култов и никога-досега-не-издаван-у-нас вестник “Галерия”, от който очаквам да е нещо повече от поредната жълтинка. Имаме, за щастие, свобода на словото и най-вероятно аз дълбоко се заблуждавам. Ти ме познаваш, нали?
Добре де, усещам, че не ти е достатъчно това и ти преразказвам още нещо забавно (след като съм вече напълно информиран за всички държавни далавери и тайни). Някой (неясно кой) разказва за тегобите на Мариус Куркински, който според него, отскоро се подвизавал като режисьор (театрален). Та, майка му била починала (заглавието е “умря” и е доста грубо и гадно, но никой не е съвършен, нали Жорка) и Мариус се чудел как да излезе от депресията и неговите приятели искали да му устроят някакъв купон и да го веселят, и да го забавляват, и да го откъснат от мъката, която го е налегнала. Материал, който е ама наистина “забавен”, точно както ни е обещала главната редакторка Димитрова. (Зоя).
Изключително забавно и любопитно е да се разбере от страниците на този никога-досега-не-издаван-у-нас вестник, че съпругата на Юксел Кадриев (с кого били в развод) му изневерявала с Максим Бехар (нали го знаеш онзи, дето носи на главата си косми от врата си), който пък преди време бил спал с Ирина Флорин. Да, без тези факти, някак забавлението няма да е пълно. Убеден съм! И ти трябва да си убеден в това, приятелю!

Като към всичко това се прибавят и големите манипулиращи заглавия, всичко води към единствения възможен извод: вестник “Галерия” ще бъде поредния жълтък у нас и нищо повече. Ама съвсем нищо повече. И всички приказки за свобода на словото, истинност и достоверност отлитат като ято прелетни птици към топлите страни. Но, Жоре, най-вероятно аз отново много дълбоко се заблуждавам и това, което ти пиша не е вярно. Просто не го чети!

Да, Жоре, вярно е, че в доста от текстовете в “Галерия” се споменават фрази като “говори се” (имаше такъв жълт вестник, ако не знаеш), “наши източници ни информираха”, “дочухме” и т.н, но след като ти самият разбираш, че в този вестник работи елита на словото у нас, не ми имай много вяра. Пък и съм пийнал 2 бири и почвам да се обърквам.
Свършва ми писмото, Жоре. Ще приключа с още любопитна информация. Оказва се, че Явор Дачков, Кристина Патрашкова, Зоя Димитрова и компания са взели големи кредити (по тяхните думи), за да направят още едно безмислено отсичане на дървета за хартия за вестник. Аз май ти го казах това за кредитите? Нищо. Извинявай. Горките банки, дето са се вързали на приказките им... Същите “анализи” и “коментари” могат да бъдат намерени в “Шоу”, “Уикенд”, “Монитор”, “Телеграф” и почти всички останали вестници. Ъ-ъ-ъ-ъ, “безсмислено” ли казвам? Жоре, напсувай ме, приятелю, напсувай ме презокеански, за да спра да пиша глупости!

Май френд, ако искаш да прочетеш нещо “ново” и да се “развличаш” и “забавляваш”, купувай този никога-досега-не-издаван-у-нас вестник. Е, в мен след прочитане остава усещане за прецаканост, което не е приятно, както и усещане за заливане с лайна, което е осо-о-о-обено противно! Но, аз вече те помолих за една голяма презокеанска псувня, така че, не ми обръщай внимание.

Всичко хубаво ти желая, приятелю. Знаеш, че аз съм мазохист по отношение на вестници и телевизии, така че, ако случайно нямаш възможност да си намираш вестника, аз съм насреща! Твоите изисквания за кич са винаги по-малки от това, което предлага днешната преса, така че всичко е наред! Млъквам!
Бъди жив и здрав.

Янчо Янчев
ianchefff.blog.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 10826 |07.03.2009 Само военен режим ни оправя . 86| 10405 |05.03.2009 Мюзик айдъл-3 - убий жертвата! . 45| 8063 |20.02.2009 Пиар акция прави В. Путин почетен доктор в Търново . 15| 9557 |17.02.2009 Кога употребата става злоупотреба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads