Реклама / Ads
6| 7112 |27.06.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Интелектуалци и духовници застават в защита на Горан Благоев

.
Горан Благоев Източник: БГНЕС
Мощна обществена подкрепа се надига в подкрепа на водещия на предаването ”Вяра и общество” Горан Благоев, който може да бъде свален от екрана на БНТ.

Бяха разпространени две отворени писма - по инициатива на академичната общност и на представители на духовния клир, в които се призовава Горан Благоев да остане в ефира на БНТ като водещ на предаването.


За днес е предвиден и протест "В подкрепа на свободата на словото и на Горан Благоев", който ще се състои пред БНТ от 14:00 ч. - в часа на излъчване на "Вяра и общество". Организаторите отправят молба към участниците да носят маски и да спазват необходимата дистанция.

 

Едното отворено писмо - инициирано от преподаватели в Пловдивския университет,беше подкрепено от интелектуалци и общественици от цялата страна.

"Предаването "Вяра и общество" е едно от емблематичните предавания на БНТ в десетилетията на прехода и стожер на моралните ценности и духовността в България. Водещият д-р Горан Благоев е негов автор и неизменна част от идентичността му, като през годините със своята ерудиция, опит и духовен усет е допринесъл за изграждане на неповторимия характер и визия на това предаване." - се казва в писмото.

Авторите изтъкват приноса на Горан Благоев в каузата за опазването на България, българския дух, духовност и култура през последните две десетилетия. Те посочват, че именно във формата и духа, заложен от неговия водещ, предаването е безценно.

 

"Изключително сме обезпокоени от перспективата това предаване да отпадне от програмната схема на БНТ през лятото с тенденция да бъде изцяло свалено от ефир или да продължи да се излъчва, но с друг водещ, като изтъкваните основания за тези промени са за "липса на плурализъм на мненията". Категорично не можем да приемем тези обвинения. Убедени сме, че стилът на работа на Горан Благоев е балансиран, като характерно за него е именно издирването и изследването на различни гледни точки, чрез осигуряването на публичност за представители на всяка една от тях. Често в предаванията си водещият д-р Благоев дръзко изобличава неправдата, като не спестява критики дори по адрес на ръководни дейци на Българската православна църква. В същото време той настойчиво и по всякакъв начин търси контакт с нейни представители - от най-високото ниво на клира до православни миряни през телефонната линия." Се казва още в обръщението.

 

До вчера на обяд писмото е подписано от над 180 университетски преподаватели, интелектуалци, общественици от цялата страна.То е адресирано до Народното събрание, СЕМ и БНТ.

 

Разпространява се и още едно отворено писмо, инициирано от богослови, към което също се присъединиха обществени фигури и зрители. То е адресирано до генералния директор на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

"След като нямаме събор, на който да поставим въпросите си за българската православна църква, имаме нужда поне от предаване, което да ги поставя и коментира." - гласи писмото.

 

Сред подписалите обръщението са игуменът на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" архимандрит Никанор, преподавателят от Философския факултет на СУ проф. дфн Калин Янакиев, преподавателят от Богословския факултет на Великотърновския университет доц. д-р Светлозар Влайков, писателката Теодора Димова и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11764 |13.04.2020 Адв. Кристиан Гьошев: Маски долу! И пловдивски интелектуалци ги атакуват в съда . 39| 14991 |09.03.2018 Руски духовници в Regions.ru: Президентът на треторазредна България ще го е срам за своите думи . 7| 5935 |17.09.2015 Духовници треперят НАП да не напипа далаверите им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads