Реклама / Ads
6| 9344 |12.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Искат да задържат в ареста свидетели по делото КТБ със съмнителни доказателства

.
Източник: БГНЕС
Прокуратурата иска постоянен арест за хора, срещу които единственото ”доказателство” са касови ордери, представени от основния свидетел по делото ”КТБ” Бисер Лазов. Ордерите са от 1998 г., но върху тях има ударен печат 2013, какъвто може да се купи във всяка книжарница. Според юристи такова ”доказателство” не съществува в правото.
 

Всичко това се разиграва в залата на Специализирания съд, защото свидетелите, на които се повдигат обвинения са определени като ОПГ. Което е пореден абсурд, според техните адвокати. Сумите преди деноминацията са от 250 до 450 хил. лева, които след деноминацията са равни на 250-450 лева. Това производство е отделно от мегаделото и 3 години по него не е правено нищо.

 

Очевидно новото активизиране на основния свидетел Бисер Лазов мотивира прокуратурата да задържи петимата свидетели. Те самите многократно са давали обяснения по тези "касови ордери" и никой не им е повдигал обвинения.

 

Защитниците на задържаните многократно изтъкват факта, че графологичните експертизи на подписите им показват, че те са фалшифицирани. Графолозите са категорични, че подписът на Бисер Лазов обаче е автентичен.

 

Защитата също така иска от съда да не задържа обвиняемите в ареста, след като 3 години не са се укривали и са се явявали на всички искания за обяснения и разпити.

 

Спорните касови ордери, на които основно се базира обвинението, се оказаха скандални. Първата експертиза е категорична, че подписите на обвиняемите са фалшифицирани, т.е. те не са се подписвали, а някой друг го е правил вместо тях. Незнайно защо след това е направена повторна експертиза на същите подписи в СДВР. Графолозите са били категорични, че не могат със сигурност да кажат, дали обвинените са се подписвали или не. Неясно защо в началото на тази година се дава да бъде направена трета експертиза на частна лаборатория. Остава открит въпросът, дали прокуратурата няма доверие в експертността на МВР или не е била доволна от отговора. Това, което прави впечатление в залата е фактът, че третата експертиза е правена след обиските в адвокатските кантори и домовете им с цел да да бъдат иззети документи свързани с оръжейния завод "Дунарит".

 

Един от основните обвиняеми за пране на пари е финансовият директор на "Дунарит", който е проверяван от ДАНС и НАТО за достъп до класифицирана информация. Той е получил всички разрешения, тъй като предприятието е сключило оръжейни сделки със САЩ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8780 |09.12.2018 Илиан Василев призовава да подкрепим Иванчева и Петрова в ареста . 9| 16007 |05.12.2018 Майката на Десислава Иванчева: Ще пуснат дъщеря ми от ареста, но с краката напред . 2| 5681 |28.11.2018 Николай Цонев осъди прокуратурата, взема 108 000 лв. заради ареста през 2010-а . 6| 16684 |15.05.2018 Само във Фрог: Искат да откраднат „Месершмит“-а, открит край село Марица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads