Реклама / Ads
5| 5273 |14.12.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Юристът А. Славов: Гражданската конфискация застрашава основни човешки права

.
Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъди срещу България в Страсбург. Това заяви юристът Атанас Славов експерт в Антикорупционния фонд.
 

Според него, гражданската конфискация все повече няма да е гордостта на България.


Междувременно в парламента депутатите приеха без дебати промените в Антикорупционния закон на първо четене в пленарна зала. Преди два дни в правната комисия на първо четене бе приета гражданската конфискация.

Като знакови събития Славов посочи пред БНР прекратените проверки срещу Делян Пеевски и унизителното задържане на кмета на Десислава Иванчева, кметицата на Младост..

 

Стандартът за преценка на комисията затова кога имаме хипотеза на незаконно придобито имущество, е съществен проблем, каза Славов, който е специалист по Конституционно право. Той подчерта, че този стандарт трябва да е ясен и публично обявен, за да може да няма съмнения за двоен стандарт.

 

Различен е критерият за вината на обвиняемия и от друга страна за незаконно придобитото имущество, категоричен е експертът.


Според Славов, при въвеждането на гражданската конфискация не беше направен правилният баланс между правата на лицата, чието имущество се отнема, и интензивността на намесата в правната сфера. Тепърва ще виждаме последиците от тези процедури, смята той.

 

По думите на юриста е проблемно, когато се натрупва практика по един закон и ВКС се опитва да изясни натрупаната практика, а веднага след това законодателят да се намесва. Според Славов в промените на Антикорупционния закон се забелязва политическа намеса.

 

Българските законодатели трябва да извършват предварителна оценка на въздействието на приеманите закони, изтъкна той. Според него приложеното към този закон е несъстоятелно.

 

Парламентът не изпълнява законовите си задължение за обществени консултации с всички заинтересовани страни, смята юристът. Според Славов това все повече се очертава като тенденция.

 

В доклада на ЕК изрично се подчертава непредвидимия характер на законодателния процес. Препоръките от евродоклада за България бяха "удавени" в шумните фанфари от документа, но тепърва ще виждаме ефекта, предупреди експертът. Той прогнозира, че мониторингът ще бъде заменен с много по-сериозни контролни механизми.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8286 |14.12.2018 Синдикат на МВР: Властта унизи полицаите и оцени работата им със 100 лв. бонус . 2| 7561 |13.12.2018 Илиан Василев: Иванчева и Петрова - ефектът на ”бездействието” върху прегрял пазар на недвижимости . 21| 30396 |12.12.2018 Бонев: Oткога, мамка ви строителна мафиотска, да разобличиш корупцията, означава дискредитиране?! . 4| 7285 |12.12.2018 Адв. Савова: Пускат се СРС-та с неясен произход срещу Иванчева, които обслужват прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads