Реклама / Ads
4| 5640 |01.03.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Кметове от ГЕРБ ще обжалват раздадените милиони на общини на БСП и ДПС

.
Двете постановления на правителството, с които предизборно и по неясни критерии общини, управлявани от БСП и ДПС, както и няколко министерства, получиха финансиране за стотици милиони левове, са атакувани пред Върховния административен съд (ВАС), пише в. Сега.
 

Единият иск е от кметовете на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово, съобщиха от "Програма Достъп до информация", която им е съдействала. Кметът на Габрово Таня Христова също е подала самостоятелна жалба, обяви тя пред "Дарик". И четирите общини се управляват от ГЕРБ и както много други не са получили и лев от фонда за растеж и устойчиво развитие на регионите. С жалбата се иска, докато не се произнесе съдът, да се спре изпълнението на проектите. Парите вече бяха преведени на печелившите и ако ВАС спре изпълнението, те ще трябва да ги върнат в бюджета.

Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн. лв. Министерствата получиха останалите средства до 499 млн. лв. Само за 7 работни дни междуведомственият съвет прецени 1100 проектни предложения, което остави съмнения за задкулисни договорки. Одобрени са 392 проекта. В жалбата е изчислено, че са обсъждани над 18 проекта на час, а това време не е достатъчно дори да бъдат прочетени. Според жалбоподателите се създават условия за фаворизиране на близки до управляващите политически сили и разпределяне на публични средства по непрозрачен начин в частен и партиен интерес в навечерието на изборите. Според жалбата на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово постановлението, с което са приети ред, условия и критерии за прозрачно разходване на средства по инвестиционната програма, е незаконосъобразно, защото му е дадена обратна сила - прието е на 16 януари, влиза в сила предишния ден, а е обнародвано в "Държавен вестник" на 21 януари.

На всичкото отгоре срокът за изпращане на становища до Министерството на финансите по проекта за постановлението е бил 23 януари. Мотиви изобщо не са публикувани. Освен това постановлението не урежда никакви правила за прозрачното изразходване на средства, не са предвидени срокове за подаване на проекти и за разглеждането им, което нарушава принципа за равнопоставеност и състезателната процедура. Така се дава нечестно предимство на едни кандидати пред други. В жалбата пише още, че не е предвидена възможност за подаване и разглеждане на възраженията на засегнатите, не е спазено изискването за публичност, мотивираност и обществено обсъждане на проекта за нормативен акт.

Сходни са аргументите и срещу второто постановление. След като е опорочена процедурата по кандидатствате, опорочен е и резултатът от нея, казва жалбата. Подателите й искат кабинетът да представи в съда цялата документация по оценката, обсъждането и подбора на проектите и протоколите от заседанията на междуведомствения съвет. Кметовете на Козлодуй, Оряхово и Бяла Слатина бяха категорични пред "Сега", че жалбата им не е по централно указание на ГЕРБ, а е лично решение като кметове. Община Козлодуй кандидатства с два проекта - "Възстановяване елементите на уличното пространство на улици "Христо Ботев" и "Радецки" в града на стойност 1 078 393 лв. и "Реконструкция и изграждане на улична мрежа, тротоари, площадки и улично осветление" в части от града за близо 5 млн. лв. "Държим да се спазва законът и няма никакви братоубийствени намерения към нито една от другите общини, защото всички сме в едно и също положение", каза кметът Румен Маноев. "Не е важно коя община и колко ще получи, а веднъж завинаги да се приеме, че законите са важни и трябва да се спазват. Ясно е и на първокурсник по право колко закона са нарушени с постановленията, издадени за фонда", обясни юристът.

Препоръките на Националното сдружение на общините за критериите при оценяване не са били взети под внимание от управляващите. Маноев определи обещанието на финансовия министър Петър Чобанов за евентуално второ класиране на проектите при свободен ресурс като "ще ти купя колело, ама друг път". Кметът на Оряхово Росен Добрев коментира, че разпределението на парите е станало изцяло на политически принцип. "Не видяхме никакви критерии за оценка, а при подаването на проектите в областната управа във Враца общините на ДПС дори нямаха представители, а спечелиха проекти", каза той.

Иво Цветков, кмет на Бяла Слатина, обясни, че се е доверил на колегата си от Козлодуй, защото той като юрист е открил нормативните нарушения. "Ние кандидатствахме с 21 различни проекта - за осветление, пътна инфраструктура, отпадъци и др. Община Враца получи 7 млн. лв. за пътища, а ние кандидатствахме за 670 хил. лв. за улици и не получихме нищо", оплака се Цветков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7426 |28.02.2014 Пациенти не искат проф. Спасов за национален консултант по трансплантология . 11| 6910 |27.02.2014 БАН успокои: Не изчезваме с 8 човека на час . 18| 14743 |25.02.2014 Благо Джиев пред Фрог: Пилетата с хормони ще предизвикат епидемия . 234| 17690 |25.02.2014 Открито писмо на една българка до Лютви Местан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads