Реклама / Ads
1| 7452 |28.02.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Пациенти не искат проф. Спасов за национален консултант по трансплантология

.
Източник: Булфото
Пациентски организации тръгнаха на бунт срещу новия национален консултант по трансплантология. Според тях директорът на болница „Лозенец" професор Любомир Спасов е заплаха за бъдещето на трансплантациите в България.
 

 

31-годишният Владимир Бочев загубил сина си Николай след неуспешна чернодробна трансплантация. Тя била извършена от екипа на проф. Спасов в болница „Лозенец". „Около седмица някъде бяха дните, в които се случи цялата работа. В началото на месец февруари 2011 г. - операция. На 11 февруари той почина”, спомня си бащата.

 

Владимир е бил донор на сина си. След операцията получил усложнения. В момента води дело срещу болницата и е категоричен, че директорът не е за поста национален консултант по трансплантология. На това мнение са и някои пациентски организации.

 

„Ние искаме някой да ни отговори на въпросите: Кой го предложи за национален консултант? Какъв беше смисълът да бъде сменен? Не могат да се случват политически назначения на такива места, в крайна сметка, за да върнем доверието, трябва да има човек, който обединява гилдията!” коментира председателят на Федерация „Български пациентски форум" Иван Димитров.

Въпросите получиха отговор в Здравното министерство, където по същото време проф. Спасов получи подкрепа от други пациентски организации и лекари.

 

„Предложението за национален консултант по трансплантации дойде лично от ректора на Софийския университет и Академичния съвет, към който е университетска болница „Лозенец”. По принцип в правилника по този начин се случват предложенията - от лечебни заведения или от университети, така че цялата процедура по наредбата е спазена”, категорична беше министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

 

Самият проф. Спасов обясни, че делата, заведени срещу болницата, не са срещу него и са граждански искове за финансови компенсации. Той отрече обвиненията.

„Имам европейски одит, който показва, че болница „Лозенец” има успеваемост на всичките си трансплантации 80%, такава каквато е в Европа. Именно защото тези обвинения от две години се твърдят, аз поканих европейската асоциация по трансплантология да ми направи одит”, обясни проф. Любомир Спасов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6079 |03.01.2014 Проф. Константинов: Страшно е - топим се с 0,5% годишно . 2| 5785 |02.01.2014 Роми искат министерство на малцинствата . 8| 8325 |21.11.2013 Пенсионерите искат ново преизчисляване на пенсиите . 1| 7830 |26.09.2013 Учени обърнаха дрехите си, искат пари за наука

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads