Реклама / Ads
58| 10416 |30.01.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Кольо Парамов пред Фрог: Желев беше жестоко обиден от Иван Костов

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
Желю Желев беше жестоко обиден от Иван Костов. Това каза пред Фрогнюз финансовият експерт Кольо Парамов.
 
Желю Желев беше един уникален човек. Докато е бил президент с него съм имал 9 срещи. Един път се случи така, че обсъждахме много сложен философски разговор по релационната теория на личността. По тази тема Желю Желев имаше много добра разработка. Спорихме твърде много относно преносния модел на поведение. Това не беше никак случайно, защото и двамата произлизаме от българското село. Именно за това обсъдихме възможностите за изява и най-вече за възприемане на българския селянин в голямата политика, обясни той.

Работата среща Желев и Парамов още няколко пъти. Спомням си нещо много ценно и то беше свързано с негово пътуване до Истанбул в края на юни 1994 г.. В него имах една малка намеса. При подготовка на посещението, нашите дипломати не вярваха, че турският министър-председател Тансу Чилер ще се срещне с Желев. Спомням си, че за изненада на всички, тя излезе от двореца и посети на крак българския президент в хотела, където беше настанен. Този знак на уважение не беше никак случаен, защото Желев се ползваше с много точен и ясен политически мироглед. Голямо търпение прояви и по отношение на интригите в СДС, носеше вътре в себе си една огромна обида за неразбирането в партията, по отношение на бъдещето. Беше жестоко обиден от Иван Костов и от някои други лидери, които в един момент препроектираха друго поведение към него. Всичко това му тежеше, но той, като философ, добре разбираше модела както на голямата политика, така и на вътрешно-политическите връзки в неориентирания тогава Съюз на демократичните сили, добави експертът.

По думите му на българите им липсва оценъчен ресурс от гледна точка на перспективата. Именно по тази причина и Желю Желев е останал неоценен като политик. Когато човек е жив и е управлявал нещо, твърде много хора гледат към него в подозрителен, съмнителен, че даже и в отрицателен план. И самият Желев разбираше, че не е достатъчно оценен, но промяната беше толкова жестока, че той нямаше избор. Умееше да балансира между страните, подчерта Парамов. Според него той ще остане в спомените ни като един народен човек, но в същото време и като голям дипломат. Мога да кажа, че е държавник с много високи качества. Факт е, че той беше един от малкото, постоянно спъвани и блокирани хора по време на социализма. Той е модерен политик, защото когато обедини балканските лидери, на практика прояви широко мащабен дух за реализиране на една друга политическа платформа на Балканите. За това можем да кажем, че Желю Желев е модерен политик, заключи финансовият експерт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5358 |30.01.2015 Г.Начев: Ще има за скъпи операции, ако правилно се разпределят парите . 5| 5223 |29.01.2015 Г. Гьоков пред Фрог: Само на някой ще се увеличи пенсията с новото изчисляване . 19| 5387 |28.01.2015 Е. Михайлова пред Фрог: И Европа зове за промяна на ВСС . 10| 7828 |23.01.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: В затвора влизат само баламите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads