Реклама / Ads
12| 6754 |28.08.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Красимира Хаджииванова: Реалните рискове пред децата - да си сменят пола в училищната лавка или да попаднат на урок от Диона как се шмърка?

.
"Младите хора в България шмъркат наркотици като луди. Превантивните програми в България, доколкото ги има, са допотопни. Винаги съм повтаряла, че не веществото е сериозният проблем при употребата на наркотици, стресиращ е въпросът защо младите хора имат нужда да употребяват в такива мащаби. Това си е урок по шмъркане. Скъпи родители, сега е времето за подписки и активност", пише Юлия Георгиева от "Розовата къща".
 

"Не знам колко ученици си смениха пола тази година след пропаганда в час по Човек и общество - примерно нула. Ако някой има официална статистика, може да сподели. Има обаче такава за употребата на наркотици от непълнолетни и тя сочи, че децата почват да взимат това-онова от 12-годишни.


В това клипче ще видите Диона, която рекламира "напълно безвредна" енергийна напитка за шмъркане. Продавала се на грам, предполагам - за да е лесно и познато за всички, които имат навици.


Стои си в колата, реди си и накрая дори ни казва "Довери се на опита", все едно от 20 години продава застраховки живот.







Не че някой от нас би си помислил, че и друг път го е правила, или че може би е шофирала след употреба, а може би дори е дала и положителна проба. В никакъв случай ние такива неща не бихме си помислили за милото момиче.


Не било това, което сме си мислели - а какво е? Всъщност защо да си мислим, че е или не е това? И какво е в крайна сметка - урок, спектакъл, научно-популярен филм?


Но дайте всъщност да си кажем истината - че тя е хваната да шофира след употреба на кокаин, която се измъкна от санкция, наводни ефира със сълзливи истории за житейски тегоби и сега стои пред хилядите си последователи, изпрана и готова да сподели опита си с тях.

 

Валидира това, което твърди, че не прави, за да могат всички да са спокойни, че и те могат да (не) го правят и ще минат метър, ако ги хванат.

 

Това, което тя пропагандира е, че всички шмъркаме в колите си и това е супер. Накрая някой ще свърши в някой стълб или ще размаже други хора, но, хей - не се ли случва непрекъснато, че да му придаваме такава важност?


Прочетете и статуса на Юлия Георгиева, за да разберете защо това клипче е тотална трагедия, и после дайте пак да говорим какви са реалните рискове пред нашите деца - да си сменят пола в училищната лавка или да попаднат на клипче на Диона например".

 

Красимира Хаджииванова, съосновател на родителската платформа "Майко мила" във Facebook.

 

 

----

 

"Скъпи родители и радетели за добруването на младежите на България, докато се бяхме съсредоточили да гледаме в гащите и чаршафите на приятелчетата им, на пазара е излязал иновативен и много, много интересен продукт!


Тове е едно комплектче с прахче за шмъркане и тръбичка към него. Прахчето е рекламирано като безвредно и дори полезно, като съставките му са същите като при енергийните напитки. Лъскавката, приличаща на метална, тръбичка веднага предизвика завист в очите на младежите, които вече пошмъркват "контролирано". Цената за 1 грам (да, продава се на грамове, като другите "неща") е 16 лв. Опаковано е в симпатична капсулка.


Това нещо се рекламира от млада чалга изпълнителка, наскоро станала известна с това, че врътна системата и не беше осъдена след шофиране след употреба на стимуланти, оправда се с употребата на... нурофен. Дамата има 225 000 последователи в ТикТок и 445 000 в Инстаграм.


Всички тези млади хора вече добиха представа колко е хубаво да напълниш носа с "енергийна напитка"...


Сега ставам истински сериозна - младите хора в България шмъркат наркотици като луди.







Често това е поведение, което е не просто очаквано, а изискуемо и всеки отказ може да доведе до изхвърляне от средата. Това младите хора няма да позволят да се случи.


Превантивните програми в България, доколкото ги има, са допотопни.


Терапията в България е скъпа и липсва разнообразие на предлаганите модели за лечение, т.к. или отиваш в терапевтична общност (често на цена от 3000-4000 лв. на месец) или си се оправяй сам.


Веществата, които се продават са с неясно съдържание и в България няма вариант за проверка, т. нар. drug checking. Нещо, което се предлага във всеки западен нощен клуб от години.


Употребата им не води само до опасност от развиване на зависимост, но и до рискови поведения - безразборен секс, предоверяване на непознати и т.н. Освободете фантазията си...


Винаги съм повтаряла, че не веществото е сериозният проблем при употребата на наркотици, стресиращ е въпросът защо младите хора имат нужда да употребяват в такива мащаби.


В конкртения случай обаче, ме изненадаха тежко.


Това си е урок по шмъркане.


Дори не са си направили труда да предупредят, че не е ОК да се ползва една и съща тръбичка...







Скъпи родители, сега е времето за подписки и активност.


Поискайте здравно и сексуално обучение, поискайте ефективна училищна превенция.


Поискайте този продукт да бъде спрян от продажба.


Защото точно това е ПРОПАГАНДИРАНЕ НА УПОТРЕБАТА.


И споделяйте, защото Е важно!


Вие сте на ход".

 

Юлия Георгиева, част от "Розовата къща" - нископрагов център за работа с хора, зависими от наркотици и алкохол, във Facebook.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7881 |27.08.2024 Емил Джасим: Копейкин и част неговата рашистко-нацистка шайка позират гордо на Червения площад . 18| 9383 |24.08.2024 Созопол ми е Тенерифе, не по красивите гледки - по цените. Даже е по-скъпо! . 18| 7925 |22.08.2024 Дойдоха за гей хората, защото ги търпяхме. Напомняйте - диванът създаде Хитлер . 5| 4679 |22.08.2024 Адвокат за ЛГБТ пропагандата в училище: Народните представители решиха да се борят с несъществуващи чудовища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads